Barvení vajíček přírodní cestou
Barvení vajíček prostě k Velikonocům neodmyslitelně patří. Takto upravenými vajíčky můžete slavnostně vyzdobit byt, nebo je můžete rozdat koledníkům. Pokud se počítá s tím, že se barvené vajíčko bude později konzumovat, používáme k jeho barvení pouze přírodní postupy nebo potravinářské barvy.
Fixy, tempery, acetonové nebo anilinové barvy by způsobily, že škodlivé látky z nich by pronikly přes skořápku a mohly by způsobit zdravotní problémy.
K přírodním postupům patří barvení vajíček nahnědo v odvaru z cibulových slupek, červeného odstínu dosáhneme pomocí červené řepy, špenát a petrželová nať barví nazeleno, modrou barvu získáme z listů červeného zelí.
Postup
Tento způsob barvení velikonočních vajíček je velmi pěkný a jednoduchý, takže jej zvládne každý. Záleží jen na vaší fantazii, jak budou vajíčka vypadat. Postup je následující, připravte si barvící složky (odvar ze slupek, červené řepy, špenátu nebo červeného zelí), hadřík, provázky a ozdoby- například různé druhy listů (velmi efektní je třeba petrželka), tráv, kytičky.
1) Vajíčka umyjeme, očistíme a přiložíme na ně z každé strany zmiňované ozdoby.
2) Zabalíme opatrně do hadříku tak, abychom příliš nepohnuli s naaranžovanou ozdobou a pevně převážeme provázkem.
3) Vložíme do odvaru a necháme ponořené. Různých odstínů dosáhneme různou délkou ponoření -čím déle, tím sytější odstín budeme mít.
4) Opatrně odstraníme hadřík, ozdoby a až vajíčko oschne, můžeme ho vyleštit hadříkem a sádlem nebo olejem, dosáhneme tak hezkého lesku.
Obarvěte vajíčka cibulí
Možná jste už zkoušeli barvit vejce odvarem ze slupek cibule. Pokud ne, rozhodně tento tradiční způsob vyzkoušejte, cibule obarví vajíčka pěkně stejnoměrně, krásnou přírodní zlatohnědou barvou.
Do velikonoc ještě zbývá pár dní, a tak se nám ještě podaří nashromáždit slupky z několika cibuli. Ačkoli jsou světle hnědé, jejich vyvařením získáme sytě hnědý roztok, do něhož vložíme vejce a v roztoku je uvaříme.
Vajíčka můžeme navíc ozdobit batikováním, to znamená překrytím míst, která mají zůstat bílá. Pro jednoduchý pruhovaný vzor je stačí omotat obyčejnými gumičkami. Chceme-li jiné tvary, vystříháme je z hnědé lepicí pásky, přilepíme na vejce a upevníme gázou, protože v horké vodě by se odlepily. Vůbec nejhezčím jarním motivem na velikonočních vajíčkách jsou malé lístky jetele nebo pampelišek, které na skořápku upevníme bílou lepicí pastou a gázou a potom je obarvíme v cibulovém odvaru.
Tipy
Když vajíčka nejdříve omyjeme horkou vodou a až poté je vložíme do vařící osolené vody, tak nám při vaření nepopraskají. Vajíčka půjdou snadno oloupat, pokud je hned po uvaření vložíme do studené vody. Při vkládání vajec do vařící vody při vaření je tam vkládáme lžící, jinak by se nárazem mohla poškodit skořápka. Doba varu se počítá od doby, kdy se voda po vložení vajec začne znovu vařit. Vejce naměkko -3 minuty, na hniličku -5 minut, natvrdo 8-10 minut. Pokud dobu vaření u vajec natvrdo překročíme, může se nám žloutek zbarvit dozelena.
Jak poznáme stáří vajec? Postačí jednoduchý trik. Syrová vejce vložíme do nádoby s vodou a pokud zůstane vejce ležet na dně, je čerstvé. Pokud zůstane užší špičkou na dně nádoby a obrátí se do svislé polohy, je staré nejméně tři týdny. Hodně staré vajíčko je takové, které vyplave celé na hladinu.