Bazalka

Popis
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) pochází z jižní Asie, do Evropy přišla v 16. století z východní Indie a Íránu. Je to příjemně vonná, 10-45 cm vysoká hustě větvená bylinka s krátce řapíkatými listy a obojakými květy s dvoupyským kalichem. Na světě existuje více než 50 druhů této bylinky, která má jemnou, ale přesto výraznou chuť. Je to jedno ze základních koření jihoevropských kuchyní.
Účinky na organismus
Bazalka obsahuje silice s hlavní složkou estragolem, flavonoidy a deriváty kyseliny kávové. Pomáhá při plynatosti, stimuluje chuť k jídlu, slouží k dobrému trávení, je také vhodná jako močopudný prostředek. Bazalková silice se používá při bolestech kloubů, u depresí, nachlazení a revmatismu. Čaj z bazalky zklidňuje bolesti hlavy a nervové vypětí.Pěstování
Bazalku je nejlépe pěstovat jako jednoletou rostlinu. Je choulostivá na mráz a zimu, v našich podmínkách obvykle nepřezimuje. Má ráda přímé slunce, dostatek živin a bohatou zálivku. Bude se ji dobře dařit na parapetu okna nejlépe na jižní straně. Postupně ji zaštipujeme, aby nevykvetla a vydržela nám co nejdéle. Bazalka pěstovaná v bytě v květináči odpuzuje také obtížný hmyz.
Použití
K vaření můžeme použít čerstvé, mražené nebo sušené listy. Do jídla ji přidáváme až nakonec, protože její chuť rychle vyprchá. Lístky čerstvé bazalky nekrájíme nožem, ale těsně před použitím je natrháme na kousky. Hodí k rajčatům, mořským rybám, k těstovinovým omáčkám, do salátů, za pizzu, k italským pokrmům, do polévek, bylinkového másla.