Bramborový salát 3x jinak

domácí klasika:
Salát s vejci a majonézou
4 porce příprava: 30 minut + rozležení
- 650 g brambor typu A
- 1 velká mrkev
- 1 malá cibule
- 200 g šunkového salámu
- 2-3 sterilované okurky
- půl jablka
- 2-3 vejce uvařená natvrdo
- 4-6 lžic majonézy (podle chuti)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citronová šťáva nebo ocet na dochucení
NA OZDOBU
- ředkvička,
- kousek vařeného vajíčka,
- jablko,
- zelené bylinky
Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou. Salát osolte a opepřete, případně okyselte, a nechte důkladně proležet v chladu.
německá kuchyně:
Pikantní salát s cibulí a chilli
4 porce příprava: 20 minut + rozležení
- 850 g brambor typu A
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 velké cibule
- nasekaná zelená petrželka
ZÁLIVKA
- 100 ml octa
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 1 chilli paprička nakrájená na jemno
- mletý barevný pepř
Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát. Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu.
Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny proležet. Salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.
trocha exotiky :
Zdravý salát s avokádem
4 porce příprava: 25 minut
- 850 g brambor typu A
- 1 avokádo hrst mandlí
- 2 hrsti klíčků
- fazole
- mungo
DRESINK
- šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový)
- sůl a čerstvě mletý pepř
Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky.
V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků. Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrch ozdobte zbylými klíčky.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.