Brutnák

Popis
Brutnák je bylinka s okurkovivou vůní a chutí, se šťavnatými zelenými prýty a přímou, jednoduchou nebo větvenou lodyhou. Listy jsou střídavé, svraskalé a drsně chlupaté. Květenstvím je okolíkatá lata, květy jsou stopkaté, se srostlými obaly. Plodem jsou 4 vejcovité, světle hnědé tvrdky. Drogou je nať seřezávaná na počátku kvetení.
Pěstování
Tato bylinka potřebuje slunné nebo polostinné místo, a protože se ráda rozrůstá do šířky, také hodně prostoru. Vyséváme v dubnu přímo do záhonu a pokud bude tato zemina dobře zásobená živinami, může brutnák vyrůst i metr do výšky. Semena zahrneme asi 5cm vysokou hlínou, udusáme a udržujeme stálou vlhkost. Stejně dobře můžeme brutnák vypěstovat v truhlících, jeho vzrůst bude ovšem menší. Sklízíme mladé listy na rostlinkách, které už mají silné stonky, jinak bychom rostlinu mohli poškodit.
Použití
Listy brutnák mají nakyslou chuť a používají se převážně jako salátové koření. Kromě salátu brutnák využijeme také při ochucování vaječných jídel, při nakládání okurek, zpestří také mdlou chuť tvarohu a sýrů. Brutnák se nevaří, používá se čerstvý. Účinky na organismus
Nať obsahuje slizy, třísloviny, saponiny, vápník a draslík, vitaminy a aminokyseliny. Látky obsažené v brutnáku posilující srdeční činnost, působí močopudně a dezinfekčně při zánětech močových cest. Odstraňují nežádoucí látky z těla při revmatismu a vodnatelnosti spojené se zhoršenou činností srdce. V lidovém léčitelství se brutnák používá při nervové vyčerpanosti, k potlačení horečnatých stavů a zevně k odstranění zánětů sliznic. Odvar z brutnáku se používá k jarní očistné kůře. Brutnákový olej příznivě ovlivňuje atopický ekzém, alergie a lupénku. Zmírňuje předmenstruační potíže a bolesti prsů.