Čerstvé bylinky v kuchyni: Jak je použít a uchovat?

Chuť a vůni čerstvě utržených bylinek nelze prakticky ničím plně nahradit. Jestliže najdete v kuchyni alespoň kousek vhodného místa pro květináče nebo truhlíky, rozhodně jejich pěstování vyzkoušejte.
Vhodnější budou určitě květináče, protože různé druhy bylinek vyžadují jiný způsob péče, například zavlažování. Je také třeba mít na paměti, že v našich zeměpisných šířkách nebudou mít všechny druhy takové podmínky k dozrávání jako v jejich domovině, tedy především dostatek sluníčka a tepla. Počítejte s tím a nebuďte zklamaní, že třeba vaše domácí máta nebude mít takové aroma jako ta z Maroka a některým druhům bylinek se tady dařit vůbec nebude. To ovšem neznamená, že byste se o to alespoň neměli pokusit.
Kromě toho, že si ty správné bylinky vypěstujete, měli byste je umět i správně zpracovat. Přinášíme vám několik tipů na ty domácí pomocníky, s nimiž vám to půjde mnohem lépe.
Jak uchovat bylinky?
SUŠENÍ – nejlépe v sušičce, bylinky svažte do svazečků, zavěste a sušte na teplém místě mimo dosah slunečního světla. Uchovávejte je v nádobě s těsnicím uzávěrem v temnu a chladu.
ZAMRAZENÍ – opláchnuté bylinky jemně nasekejte, vsypte do tvořítek na led, zalijte vodou a zamrazte.
NAKLÁDÁNÍ DO OLEJE – nasekané bylinky si skvěle uchovávají chuť i aroma ve kvalitním oleji. Sklenici je třeba denně po dobu dvou týdnů protřepat.
NAKLÁDÁNÍ DO OCTA – nasekané nebo drcené bylinky nasypte do sklenice a přelijte kvalitním octem, vinným nebo jablečným. Pravidelně je protřepávejte.
VAKUOVÁNÍ – s kvalitní vakuovačkou, která zvládne uchovat i tekutiny, můžete bylinky zavakuovat a uložit do mrazničky.