Česká domácí kuchařka díl II. nabídne poklady české kuchyně
První část této knihy, Česká domácí kuchařka díl I. (Mladá fronta, 2009), získala v roce 2010 první místo v kategorii místní kuchyně v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbooks Awards.
Česká domácí kuchařka díl II. plně reflektuje současné tendence v české gastronomii, tedy příklon k tradicím a vyhledávání zapomenutých receptů, které jsou ovšem prezentovány zcela moderním způsobem. Autorka, která je zároveň šéfredaktorkou časopisu F.O.O.D., vychází z klasických kuchařských knih z 20. a 30. let a nabízí recepty z doby, kdy česká gastronomie prožívala období největšího rozkvětu.
279 Kč /200 stran / vázaná bez přebalu /rozměry 170 x 240/
EAN 9788020423375 / ISBN 978-80-204-2337-5/
Mladá fronta a. s. 2011
Inspiraci představují též tradiční pokrmy, které jsou typické pro příležitosti nejrůznějších oslav lidových zvyků a tradic. Čtenáři v knize naleznou osvědčené recepty na předkrmy, polévky, hlavní jídla a dezerty. Samostatné sekce jsou věnovány bezmasým receptům a pokrmům, ke kterým neodmyslitelně patří pivo.
Závěr knihy představí jídla typická pro oslavy masopustu, Velikonoc a Vánoc. Po úspěšném uvedení prvního dílu, který byl mimo jiné věnován krajovým a slavnostním pokrmům, na knižní trh, přichází druhý díl určený všem zájemcům o znovu nalezené recepty české kuchyně a plánuje se vydání třetího dílu zaměřeného na přípravu sladkých pokrmů.
Jitka Rákosníková
Více o knize
„Z našich domácích kuchyní se vytratila skvělá mazlivá jídla, která dokázala před mnoha desetiletími provonět doslova celý dům. Právě k těmto starým kořenům se vrátila již podruhé nadšená propagátorka kvalitní české gastronomie, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jitka Rákosníková. Nikdy nelení zajet i do odlehlých českých či moravských končin, aby tam získala starý ručně psaný recept nebo výtisk kuchařky, jejíž vročení začíná dvojčíslím 18. Ze svého rozsáhlého archivu již podruhé především pro amatéry, ale i profesionály vybrala recepty, které spoluvytvářejí poklad naší kuchyně. Ve druhém dílu České domácí kuchařky nenajdete krkolomné cizí názvy, ale jadrnou češtinu: slepice na slanině s brusinkami, karotka na másle s novými bramborami, moravští brabci s kedlubnovým zelím, nebo třeba lehké perníkové bábovičky. Kolik je v těch názvech skryto prosté poezie, ale také nádherných autentických chutí! V elegantní grafické úpravě, s nádhernými fotografiemi Karla Kity přináší tato kuchařka recepty, které by neměly zůstat jen na papíře, ale přenést se i na naše domácí stoly.“
Jiří Kolečko, Food kritik
Začala psát o jídle nejprve ze záliby. Už v dětství četla vedle detektivek nejraději kuchařky. Vystudovala obor španělština, dějepis na FF UK v Praze a při studiu také ráda a hodně vařila. Působila jako lektorka španělštiny na VŠE v Praze, později se přesunula na pozici redaktorky časopisů. Postupem času začala působit v titulech zabývajících se výhradně gastronomií. V současnosti je šéfredaktorkou kulinárního měsíčníku F.O.O.D. a věnuje se i gastronomickým překladům. Napsala několik kuchařek včetně dětské Malí kuchaři (2007) a spolu s Denisou Proškovou beletristický spisek Chuťopis (2006). O jídlo, zejména regionální kuchyně, se zajímá stále víc a má pocit, že čím víc se toho dovídá, tím méně ví… První část této kuchařky získala roku 2010 v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbooks Awards první místo v kategorii místní kuchyně.
Tato kuchařská kniha je určena všem, kteří se chtějí dozvědět více o klasické české kuchyni. Bohatství předpisů z období 20. a 30. let minulého století i časů předcházejících je až neuvěřitelné, proto se vydavatelství Mladá fronta a. s. rozhodlo ve spolupráci s časopisem F.O.O.D. věnovat i kuchařkám, čerpajícím z této pokladnice. Zaslouží si to jak tradiční česká kuchyně, tak i ti, kteří ji mají rádi. Nezbývá než popřát dobrou chuť!
6. dubna 2011
KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!