Česká domácí kuchařka díl II. nabídne poklady české kuchyně | e15.cz

Česká domácí kuchařka díl II. nabídne poklady české kuchyně

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Ve vydavatelství Mladá fronta v edici časopisu F.O.O.D. vychází pod názvem Česká domácí kuchařka díl II. pokračování úspěšné knihy tradičních českých receptů autorky Jitky Rákosníkové.

První část této knihy, Česká domácí kuchařka díl I. (Mladá fronta, 2009), získala v roce 2010 první místo v kategorii místní kuchyně v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbooks Awards.

Česká domácí kuchařka díl II. plně reflektuje současné tendence v české gastronomii, tedy příklon k tradicím a vyhledávání zapomenutých receptů, které jsou ovšem prezentovány zcela moderním způsobem. Autorka, která je zároveň šéfredaktorkou časopisu F.O.O.D., vychází z klasických kuchařských knih z 20. a 30. let a nabízí recepty z doby, kdy česká gastronomie prožívala období největšího rozkvětu.

Autor: Ženy - E15

279 Kč /200 stran / vázaná bez přebalu /rozměry 170 x 240/
EAN 9788020423375 / ISBN 978-80-204-2337-5/
Mladá fronta a. s. 2011 


Inspiraci představují též tradiční pokrmy, které jsou typické pro příležitosti nejrůznějších oslav lidových zvyků a tradic. Čtenáři v knize naleznou osvědčené recepty na předkrmy, polévky, hlavní jídla a dezerty. Samostatné sekce jsou věnovány bezmasým receptům a pokrmům, ke kterým neodmyslitelně patří pivo.

Závěr knihy představí jídla typická pro oslavy masopustu, Velikonoc a Vánoc. Po úspěšném uvedení prvního dílu, který byl mimo jiné věnován krajovým a slavnostním pokrmům, na knižní trh, přichází druhý díl určený všem zájemcům o znovu nalezené recepty české kuchyně a plánuje se vydání třetího dílu zaměřeného na přípravu sladkých pokrmů.

Jitka Rákosníková

Více o knize

„Z našich domácích kuchyní se vytratila skvělá mazlivá jídla, která dokázala před mnoha desetiletími provonět doslova celý dům. Právě k těmto starým kořenům se vrátila již podruhé nadšená propagátorka kvalitní české gastronomie, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jitka Rákosníková. Nikdy nelení zajet i do odlehlých českých či moravských končin, aby tam získala starý ručně psaný recept nebo výtisk kuchařky, jejíž vročení začíná dvojčíslím 18. Ze svého rozsáhlého archivu již podruhé především pro amatéry, ale i profesionály vybrala recepty, které spoluvytvářejí poklad naší kuchyně. Ve druhém dílu České domácí kuchařky nenajdete krkolomné cizí názvy, ale jadrnou češtinu: slepice na slanině s brusinkami, karotka na másle s novými bramborami, moravští brabci s kedlubnovým zelím, nebo třeba lehké perníkové bábovičky. Kolik je v těch názvech skryto prosté poezie, ale také nádherných autentických chutí! V elegantní grafické úpravě, s nádhernými fotografiemi Karla Kity přináší tato kuchařka recepty, které by neměly zůstat jen na papíře, ale přenést se i na naše domácí stoly.“

Jiří Kolečko, Food kritik





Začala psát o jídle nejprve ze záliby. Už v dětství četla vedle detektivek nejraději kuchařky. Vystudovala obor španělština, dějepis na FF UK v Praze a při studiu také ráda a hodně vařila. Působila jako lektorka španělštiny na VŠE v Praze, později se přesunula na pozici redaktorky časopisů. Postupem času začala působit v titulech zabývajících se výhradně gastronomií. V současnosti je šéfredaktorkou kulinárního měsíčníku F.O.O.D. a věnuje se i gastronomickým překladům. Napsala několik kuchařek včetně dětské Malí kuchaři (2007) a spolu s Denisou Proškovou beletristický spisek Chuťopis (2006). O jídlo, zejména regionální kuchyně, se zajímá stále víc a má pocit, že čím víc se toho dovídá, tím méně ví… První část této kuchařky získala roku 2010 v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbooks Awards první místo v kategorii místní kuchyně.



Tato kuchařská kniha je určena všem, kteří se chtějí dozvědět více o klasické české kuchyni. Bohatství předpisů z období 20. a 30. let minulého století i časů předcházejících je až neuvěřitelné, proto se vydavatelství Mladá fronta a. s. rozhodlo ve spolupráci s časopisem F.O.O.D. věnovat i kuchařkám, čerpajícím z této pokladnice. Zaslouží si to jak tradiční česká kuchyně, tak i ti, kteří ji mají rádi. Nezbývá než popřát dobrou chuť!

6. dubna 2011

0:normal690:true:true KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video