Chutě a vůně Vánoc aneb Bez koření není pečení

1. Hřebíček
– typicky vánoční koření, které se hodí do pracen či perníčků, ale patří také třeba ke svařáku
2. Badyán
– říká se mu též čínský anýz a v asijské kuchyni se používá při přípravě masa i sladkých
pokrmů, navíc je dekorativní
3. Kardamom
– skvělý do cukroví, ale krásně ovoní také kávu nebo čaj
4. Káva
– čerstvě umleté kávové boby využijete při pečení vánočních dortů
5. Čokoláda
– používejte jen tu kvalitní, která dodá cukroví barvu, chuť i vůni, hodí se také při výrobě domácí čokoládové polevy
6. Třtinový cukr
obsahuje melasu a je méně sladký než cukr řepný, hodí se tak do pečení i k oslazení kávy
7. Muškátový oříšek
– výrazné koření s lehce palčivou příchutí pochází z tropů a používá se i do polévek, omáček či likérů
8. Skořice
– používá se do sladkých jídel nebo dezertů a patří s hřebíčkem a vanilkou k českým Vánocům
9. Mandle
– skvělé jsou jak do vánočních sušenek či vánočky, tak na zdobení.
Článek vyšel v časopise F.O.OD.