Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák

Hovězí tatarský biftek
4 porce - příprava: 20 minut
* 400 g mletého předního hovězího
* 2 menší jarní cibulky
* 1 lžička nasekaných kaparů
* 1 lžička nasekaných zavařených okurek
* 1 lžíce pažitky
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžíce worcesterské omáčky
* 1 lžíce rajčatové passaty
* 2 žloutky
* pár kapek tabaska
* pepř a sůl
* chléb a česnek na topinky
Smíchejte suroviny a vytvarujte tatarák. Podávejte s opečenými topinkami s česnekem.
Tatarák z lososa
4 porce - příprava: 25 minut
* 500 g filetů lososa
* 2 spařená rajčata, oloupaná a zbavená semínek
* olivový olej
* šťáva z 1 limetky
* čerstvý kopr
* 1 chilli paprička
* 1 lžička dijonské hořčice
* pepř a sůl
* bílé pečivo
* oříšek másla
* olivový olej
Filety z lososa a rajčata nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Pokapejte olivovým olejem, přidejte trochu limetkové šťávy, nasekaný kopr a chilli papričku, dijonskou hořčici, pepř, sůl a vše promíchejte. Tatarák podávejte s topinkami z bílého chleba opečenými na másle a oleji.
Tuňákový tatarák s kari majonézou
4 porce - příprava: 30 minut
MAJONÉZA:
* 1 velký žloutek
* sůl
* 1/2 šálku řepkového oleje
* 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
* 2 lžičky kari koření
TATARÁK:
* 400 g tuňáka, nasekaného nadrobno
* 2 lžíce celeru, nakrájeného na kostičky
* 2 lžíce ředkviček, nakrájených na kostičky
* 1 lžíce pažitky
* šťáva z 1/2 limetky
* pepř a sůl
* celozrnný chléb na topinky
V mixéru smíchejte žloutek se špetkou soli. Při středních otáčkách pomalu přidávejte olej. Majonézu v misce smíchejte s lžící limetkové šťávy a kari kořením. Dejte zachladit.
Ve středně velké míse promíchejte nakrájeného tuňáka se zeleninou a pažitkou. Přidejte polovinu připravené kari majonézy. Dochuťte limetkovou šťávou, solí, a pepřem.
Připravený tatarák vyklopte z mističky na talíř, ozdobte zbytkem majonézy, pažitkou a ředkvičkou. Podávejte s opečeným chlebem.
Tatarák z červené řepy
4 porce - příprava: 30 minut + pečení: 90 minut
* 400 g červené řepy
* 3 lžíce olivového oleje
* pepř a sůl
* 50 g nastrouhaného křenu
* 1 nasekaná šalotka
* 60 ml balzamikového octa
* kůra z 1 biopomeranče
* lístky bílé čekanky
* řecký jogurt
* čerstvý koriandr
* toastový chléb na topinky
Předehřejte troubu na 200 °C. Omytou a osušenou řepu dejte do zapékací mísy, přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Mísu přikryjte alobalem a pečte doměkka 1–1,5 hodiny.
Po vychlazení řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní strouhaný křen, šalotku, balzamikový ocet a kůru z pomeranče. Dochuťte solí a pepřem.
Tatarák podávejte na lístcích bílé čekanky s řeckým jogurtem a čerstvým koriandrem a topinkami z toastového chleba.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.