Chytrá hospodyňka 1. | E15.cz
KoronaHelpdesk E15

Jak uspět v krizi

Chytrá hospodyňka 1.

Chytrá hospodyňka 1.
ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Přinášíme vám seriál  chytrých rad a tipů pro všechny kuchařky a hospodyňky.

Solnička a pepřenka
Solnička a pepřenka se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik zrnek rýže a do pepřenky zrnko hrachu.

Formičky
Proč používat formičky na pečení jen jednou za rok na Vánoce? Můžete je používat po celý rok  k vykrajování salámu a chleba a dělat pěkné obložené chlebíčky. A když jsme u těch chlebíčku, vydrží vám déle čerstvé, když na ně položíte salátový list, zabalíte je do alobalu a dáte do lednice.

Zavařovací sklenice
Sklenice se zavařeninami půjdou snadno otevřít, pokud je ponoříte i s víčkem do horké vody. Po chvíli půjde s víčkem snadno otočit.

Trojobal
Místo klasické přípravy trojobalu použijeme tentokrát igelitové pytlíky, do každého zvlášť dáme strouhanku, vejce a mouku. Pak obalujeme tak, že každou věc hodíme do pytlíku a protřepeme. Hodí se hlavně na menší suroviny -květák, žampióny. Budou tak dokonale obalené a my nebudeme mít upatlané ruce.

Sklenice
Než nalijete horký nápoj do sklenice, vložte předtím do ní nerezovou lžičku, sklenice pak nepraskne.

Bezproblémové pečení
Aby trouba nepřipalovala pokrmy zespodu, dejte na dno trouby plech a na něj nasypte tři hrstky soli. Na plech se solí pak položte samotný plech s buchtami či masem. Jestliže trouba připaluje seshora, položte na její dno kastrůlek s vodou.

Uskladnění cibule
Aby cibule při delším skladování nezačala klíčit, vložíme do nádoby, ve které ji skladujeme, krajíček tvrdého chleba nebo jednu housku.

Sušené houby
Při uskladňování sušených hub k nim přidáme pár kuliček celého pepře, nebudou se tak kazit.

Žampióny
Vydrží nám čerstvé několik dnů, když je očistíme, opláchneme ve studené vodě, obalíme v mouce a pokapeme citronovou šťávou. Pak je vložíme do nádoby s dírkami a víčkem a uložíme do spodní části ledničky nebo spíže.

Mrkev a křen
Mrkev a křen, které si chceme uchovat pro zimní období, uskladňujeme tak, že je uložíme do chladného sklepa do bedýnky nebo krabice a zasypeme vlhkým pískem.

Rajčatový protlak
Nespotřebovaný rajčatový protlak uchováme tak, že ho dáme do sklenice, posypeme solí, zalijeme rostlinným olejem a dáme do lednice. Prodloužíme jeho trvanlivost a uchráníme ho tak před plísní.

Zelené natě
Zelené bylinky jako pažitku a petrželka pokrájíme najemno, vložíme do tvořítek na led a zalijeme vodu. Pak je dáme do mrazničky, kde nám vydrží dlouho dobu a budou lehce připravené k použití.  

Místo váhy postačí lžíce
Pokud nemáte po ruce váhu, stačí vám obyčejná lžíce, kterou si můžete odměřit potřebné množství: KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce
mléko  KL=5g, PL=20g
olej     KL=8g, PL=25g
kečup  KL=8g, PL=20g
máslo  KL=8g, PL=25g
mouka KL=6g, PL=22g
cukr     KL=5g, PL=20g
sůl       KL=5g, PL=20g
voda   KL=5g, PL=18g
ocet    KL=5g, PL=15g

Pokračování příští týden

Autor: Redakce
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!