Co dát v lednu na stůl?
Dušené kapustičky
4 porce - příprava: 30 minut
* 800 g růžičkové kapusty
* 2 stroužky česneku
* 100 g šunky
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g másla
* 100 mraženého hrášku
* 50 g plátků mandlí
Kapustičky očistěte od zvadlých lístků a překrájejte na poloviny. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Šunku nakrájejte na kousky.
V kastrůlku zahřejte olej s máslem. Vložte kapustičky a hrášek, zaklopte a na mírném ohni duste asi 10 minut. Pak odklopte, přidejte česnek a nakrájenou šunku a společně odklopené opékejte asi 5 minut.
Na pánvi nasucho orestujte plátky mandlí dozlatova a posypte jimi porce hotové kapusty.
Kapustičky
Růžičková kapusta si rozumí nejen s klasickými českými polévkami, ale vynikající je také zapečená nebo podušená jako příloha. Je bohatým zdrojem vitaminů C a B1 nebo kyseliny listové, a tak je nejen vhodnou prevencí zimních viróz, ale také zvyšuje odolnost proti stresu a fyzickou svěžest. Hodí se i v těhotenství.
Pečený sýrový celer
4 porce - příprava: 30 minut
* 500 g celeru
* 500 g sladkých brambor (batát)
* 250 ml smetany 33%
* sůl
* 25 g másla
* 100 g zakysané smetany
* 2 žloutky
* 1 stroužek česneku
* 100 g sýra gouda 40%
* čerstvě nadrcený pepř
* 150 g toastového chleba
* 2 snítky tymiánu
Celer a sladké brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zalijte je v hrnci smetanou, osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do změknutí.
Mezitím nastrouhejte sýr a oloupejte česnek. Z vařeného celeru s batáty slijte smetanu do misky. Zeleninu rozšťouchejte. Přidejte máslo a vešlehejte část slité smetany. Použijte jen tolik, aby vzniklo husté pyré. Vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky, drcený česnek a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem.
Přendejte do vymazané zapékačky. Na povrch dejte rozdrobený toastový chleba a tymián. Zapékejte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
Celer
Neprávem opomíjená zelenina výrazné chuti je spolu s mrkví a petrželí základem mnoha klasických českých pokrmů od omáček po polévky. Zkuste ho obsadit i do hlavní role. Skvělý je syrový, třeba v pomazánkách či salátu, nebo pečený. Působí příznivě na trávení a klouby, proti horečce i při detoxikaci.
Teplý salát ze zelené čočky
4 porce - příprava: 35 minut
* 200 g zelené čočky
* 1 červená cibule
* 50 g černých oliv
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 100 g kozího sýra
* 4 telecí kotlety
* 2 lžíce olivového oleje
* mořská sůl
* hrubě drcený černý pepř
DRESINK:
* 1 citron
* 1 lžíce balzamikového octa
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Čočku propláchněte, vsypte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Vložte na nudličky nakrájenou červenou cibuli a přiveďte k varu. Vařte 15 až 20 minut, až bude čočka měkká. Pak vodu slijte.
Mezitím si připravte dresink. Vymačkejte šťávu z poloviny citronu a rozšlehejte ji s octem, olejem, solí a pepřem. Dresink přidejte do vařené čočky spolu s olivami, petrželí a kozím sýrem.
Kotlety potřete olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem. Na rozpálené pánvi opékejte maso na mírném ohni 3 až 4 minuty z každé strany. Pak jej nechte v teple ještě 2 minuty odpočinout a podávejte s čočkovým salátem.
Čočka
Velmi chutná a přitom zdravá luštěnina se výtečně hodí jako příloha k masům, do salátů, pomazánek a polévek. Je bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, kyseliny listové a železa. Proto je vhodnou potravinou pro těhotné ženy, diabetiky nebo ty, kdo potřebují snížit hladinu cholesterolu.
Mandarinkový pudink
4 porce - příprava: 65 minut
* 150 g másla
* 100 g krupicového cukru
* 2 vejce
* 300 g polohrubé mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 250 ml plnotučného mléka
SIRUP:
* 1 kg mandarinek
* 200 g krupicového cukru
Dvě mandarinky nakrájejte na silnější kolečka. Ze zbylých mandarinek vymačkejte šťávu a vlijte ji do kastrůlku. Přidejte 100 ml vody a cukr a přiveďte k varu. Do rozvaru vložte kolečka mandarinek a na mírném ohni vařte 10 minut.
Máslo s cukrem šlehejte do pěny. Pak přidejte vejce, mléko, mouku a prášek do pečiva a prošlehejte.
Zapékací misky vymažte máslem. Na dno vlijte trošku mandarinkového sirupu a rozdělte těsto. Dejte do pekáčku s vodou tak, aby sahala do poloviny misek. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 170 °C 50 minut.
Ještě horký pudink propíchejte špejlí a pokapejte zbylým mandarinkovým sirupem. Navrch ozdobte kolečky mandarinky povařenými v sirupu.
Mandarinka
Oranžové citrusy lahodné sladkokyselé chuti jsou nejlepší jen tak – čerstvě oloupané. Ale výborně se hodí i do zimních dezertů. Podobně jako pomeranče nám v chladných měsících dodávají tolik potřebný vitamin C, navíc (včetně bílé blanky halící dílky) obsahují flavonoidy chránící před rakovinou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.