Co se zbylými vajíčky po Velikonocích? Zkuste plněná vejce
Jak co nejlépe zpracovat přebytek vajec, ať už připravených pro koledníky, nebo osobně vykoledovaných? Oblíbený způsob, plnění, jim dodá nejen další rozměr, ale i nedbalou eleganci!
Recept na plněná vejce
Příprava: 20 minut
Na 12 porcí:
* 6 velkých vajec, ideálně v biokvalitě, uvařených natvrdo (viz dále)
* 100 g másla pokojové teploty
* 100 g žervé, lučiny či jemného tvarohu
* 100 g různých druhů sýra
* 50 g kvalitní šunky
* 1–2 jarní cibulky + čerstvé bylinky
* sůl, špetka cukru, hořčice (dijonská) a pepř na dochucení
Příprava:
Zchladlá vejce opatrně oloupejte, podélně rozkrojte a vyjměte žloutky.
Zvlášť v misce propracujte změklé máslo vidličkou, v jiné misce, také nejlépe vidličkou, utřete žloutky. Spojte s máslem a žervé, přidejte jemně pokrájené či nastrouhané další suroviny (dohromady nebo zvlášť) a dochuťte.
Lžičkou naplňte vejce a ozdobte je.
Pár tipů k přípravě
- Základem úspěchu populárních plněných vajec jsou, celkem nepřekvapivě, vejce. První zásadou je, že nesmějí mít žádné viditelné praskliny. Těmi se totiž dovnitř dostane voda a vejce pak nemá šanci se stejnoměrně uvařit.
- Vejce musejí být pochopitelně čerstvá, ale ne zcela – tři až pět dní je pro vaření ideální čas. Zcela čerstvá vejce se totiž špatně loupají.
- Před vařením by vejce měla mít pokojovou teplotu, vyjměte je tedy z ledničky asi půl hodiny předem nebo je nechte prohřát v misce s vlažnou vodou.
- Na vaření zvolte vyšší, objemnější kastrůlek a vejce položte vedle sebe na dno v jedné vrstvě tak, aby neměla přílišnou volnost pohybu. Zalijte vodou tak, aby byla do výšky asi 2 až 3 cm nad vejci. Uveďte do varu, a jakmile se voda prudce vaří, sejměte kastrol z ohně, pevně přikryjte pokličkou a nechte 17 minut stát. Pak vejce přesuňte do ledové vody (pára, která se přitom vytvoří mezi vnitřkem vejce a skořápkou, napomůže loupání).
- Touto metodou získáte vejce, která už budou mít žloutek uvařený, ale nikoli suchý, drobivý a sirnatě zelený (vzniká chemickou reakcí mezi železem ve žloutku a sírou v bílku při dlouhém varu). Vejce můžete nechat také 7 až 8 minut vařit mírným varem a opět okamžitě zchladit v ledově studené vodě.
- Dalším trikem je propíchnutí skořápky na zakulaceném konci – zamezí to popraskání vajec. Při vytváření náplně, jejímž základem je máslo, je vždy nechte dojít pokojové teploty a před zapracováním dalších surovin ho důkladně prohněťte vidličkou. Tím zajistíte dokonalou viskozitu a krémovitost výsledné náplně. Všechny další přísady do ní by měly být pokrájené, nasekané či nastrouhané velmi jemně, aby plněné vejce svižně a na jedno dvě sousta vklouzlo do krku!
Klíčová slova: