Co se zbylými vajíčky po Velikonocích? Zkuste plněná vejce | e15.cz

Co se zbylými vajíčky po Velikonocích? Zkuste plněná vejce

Archiv

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Jak co nejlépe zpracovat přebytek vajec, ať už připravených pro koledníky, nebo osobně vykoledovaných? Oblíbený způsob, plnění, jim dodá nejen další rozměr, ale i nedbalou eleganci!

Recept na plněná vejce

Příprava: 20 minut

Na 12 porcí:

* 6 velkých vajec, ideálně v biokvalitě, uvařených natvrdo (viz dále)
* 100 g másla pokojové teploty
* 100 g žervé, lučiny či jemného tvarohu
* 100 g různých druhů sýra
* 50 g kvalitní šunky
* 1–2 jarní cibulky + čerstvé bylinky
* sůl, špetka cukru, hořčice (dijonská) a pepř na dochucení

Příprava:

Zchladlá vejce opatrně oloupejte, podélně rozkrojte a vyjměte žloutky.

Zvlášť v misce propracujte změklé máslo vidličkou, v jiné misce, také nejlépe vidličkou, utřete žloutky. Spojte s máslem a žervé, přidejte jemně pokrájené či nastrouhané další suroviny (dohromady nebo zvlášť) a dochuťte.

Lžičkou naplňte vejce a ozdobte je.

Pár tipů k přípravě

  • Základem úspěchu populárních plněných vajec jsou, celkem nepřekvapivě, vejce. První zásadou je, že nesmějí mít žádné viditelné praskliny. Těmi se totiž dovnitř dostane voda a vejce pak nemá šanci se stejnoměrně uvařit.
  • Vejce musejí být pochopitelně čerstvá, ale ne zcela – tři až pět dní je pro vaření ideální čas. Zcela čerstvá vejce se totiž špatně loupají.
  • Před vařením by vejce měla mít pokojovou teplotu, vyjměte je tedy z ledničky asi půl hodiny předem nebo je nechte prohřát v misce s vlažnou vodou.
  • Na vaření zvolte vyšší, objemnější kastrůlek a vejce položte vedle sebe na dno v jedné vrstvě tak, aby neměla přílišnou volnost pohybu. Zalijte vodou tak, aby byla do výšky asi 2 až 3 cm nad vejci. Uveďte do varu, a jakmile se voda prudce vaří, sejměte kastrol z ohně, pevně přikryjte pokličkou a nechte 17 minut stát. Pak vejce přesuňte do ledové vody (pára, která se přitom vytvoří mezi vnitřkem vejce a skořápkou, napomůže loupání).
  • Touto metodou získáte vejce, která už budou mít žloutek uvařený, ale nikoli suchý, drobivý a sirnatě zelený (vzniká chemickou reakcí mezi železem ve žloutku a sírou v bílku při dlouhém varu). Vejce můžete nechat také 7 až 8 minut vařit mírným varem a opět okamžitě zchladit v ledově studené vodě.
  • Dalším trikem je propíchnutí skořápky na zakulaceném konci – zamezí to popraskání vajec. Při vytváření náplně, jejímž základem je máslo, je vždy nechte dojít pokojové teploty a před zapracováním dalších surovin ho důkladně prohněťte vidličkou. Tím zajistíte dokonalou viskozitu a krémovitost výsledné náplně. Všechny další přísady do ní by měly být pokrájené, nasekané či nastrouhané velmi jemně, aby plněné vejce svižně a na jedno dvě sousta vklouzlo do krku!

- Recepty z vajec

Autor: Archiv

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video