Dejte ovoce k ledu!

Mrazák je ideálním pomocníkem pro ty, kteří sezonní úrodu nedovedou spotřebovat najednou, ale nechtějí se zavařováním vzdát čerstvé chuti a vůně ovoce. Stejně jako zelenina může i ovoce najít azyl v ledovém sejfu, ne všechny druhy se však pro zamrazování hodí.
Třeba jablka nebo hrušky je lépe zavařit, protože mrazem ztrácejí chuť. Naopak skvěle mrazení sedí všem drobným plodům: rybízu, angreštu, švestkám, třešním, malinám, meruňkám…
Pro rychlé zmrazení rozprostřete osušené, vypeckované a pokrájené ovoce na tácek a nechte zmrznout. Teprve pak sesypejte do sáčku, aby bylo zchlazení co nejrychlejší a ovoce si uchovalo co nejdéle chuť i vitaminy. Některé druhy ovoce před mrazením neomývejte, třeba maliny či borůvky jen přeberte. A rybíz mrazte otrhaný na jednotlivé kuličky, s větvičkami byste při rozmrazování zbytečně bojovali.
V mrazáku vydrží ovoce stejně jako zelenina až rok, ale raději nepřetahujte 6 měsíců.
…a jak uskladnit čerstvé ovoce?
- má-li dlouho vydržet, sklízejte je opravdu zralé a vždy se stopkou (aby nedošlo k narušení samotného plodu)
- vyvarujte se sklízení „za mokra“
- jednotlivé druhy skladujte zvlášť, ideálně jen v jedné vrstvě
- všechny uskladněné kousky musí být zdravé
- ovoce skladujte v tmavém a dobře větraném sklepě
- vystačíte si i s jakýmkoli závětrným místem (balkon, terasa), přepravky izolujte polystyrenem
- čerstvé ovoce nikdy neskladujte v těsné blízkosti zeleniny (dobrá jablíčka by vám brzy mohla chutnat třeba po cibuli)
- pokud toto dodržíte, zimní jablka a hrušky vám vydrží dokonce až rok, letní odrůdy asi čtvrt roku
- švestky, meruňky, broskve nebo třešně jsou dlouhodobě neskladovatelné (proto je raději zamrazte)
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.