Dobromysl obecná

Popis
Dobromysl obecná je keříčkovitá, aromatická bylinka, která může dorůstat až přes 50 cm. Má kompaktní růst, díky kterému je vhodná i pro pěstování v nádobách. Je charakteristická svými drobnými zelenými lístky a drobnými růžovými nebo fialovými kvítky. Plodem jsou hnědavé hladké tvrdky.
Pěstování
Pokud dobromysl vysazujeme ven na záhon, vyžaduje suché stanoviště s přímým sluncem. Proti mrazům je nejlépe uchráníme tím, že část rostliny přesadíme do květináče, který umístíme do skleníku nebo na okenní parapet a na jaře ji vrátíme zpět do záhonu. Listěnou nať rostliny sbíráme na sušení dvakrát ročně, v době květu před odkvetením a na podzim. Stříháme asi 5 cm nad zemí, těsně nad dřevnatými stonky. Sušíme ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu, snítky pro okamžitou spotřebu sklízíme kdykoliv.
Použití
Dobromysl spolu s bazalkou patří k tradičním italským pokrmům- k pizze,k rajčatům, na dochucování těstovin, salátu, masa. Dobromysl obecná je úzce příbuzná s majoránkou, má jako koření stejné využití, její chuť a vůně je však jemnější. Hojně se také používá ve francouzské kuchyni, a to jako součást provensálského koření. Účinky na organismus
Tato bylinka nejenom skvěle ochutí naše oblíbené pokrmy, poslouží nám ale i v případě špatného zažívání, při bolestech v krku, při nachlazení. Má antiseptické účinky, listy se žvýkají při bolestech zubů. Už samotný její název dobrá- mysl ji předurčuje k využití při špatné psychice, depresích. V lidovém léčitelství se užívá při bolestivé menstruaci, revmatických zánětech kloubů a jako močopudný prostředek.