Domácí pečení pro každou příležitost: K snídani, k svačině, ke kávě...
Ke svačině:
Sýrové bochánky s pancettou
12–15 kousků, příprava: 40 minut + kynutí
Potřebujeme:
- 250 g tvrdého sýra
- 150 g pancetty (nebo anglické slaniny)
- 500 g polohrubé mouky
- 1 hera
- 1 vejce
- 1 kostka rozdroleného čerstvého droždí (42 g)
- 1dl polotučného mléka
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
Postup:
Sýr nastrouhejte (trochu si odložte stranou na zapečení) a pancettu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny kromě vejce na potření dobře promíchejte (z kvasnic nedělejte kvásek!) a vypracujte hladké nelepivé těsto. Udělejte z něj bochánek, posypte ho, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
Z těsta tvořte bochánky a skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky potřete vejcem, posypejte trochou nastrouhaného sýra a pečte dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.
K pivu:
Bochníček plněný uzeným masem
1 bochník, příprava: 2,5 hodiny
Potřebujeme:
- 13 g droždí
- 180 g hladké pšeničné mouky
- 120 g žitné mouky
- 1 lžičky soli
- 1 lžičky kmínu a koriandru
- hladká mouka na posypání a na vál
- 800 g vařeného uzeného masa
Droždí rozmíchejte ve 2 dl vlažné vody. V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, rozdrcené koření, přilijte rozpuštěné droždí a míchejte asi 15 minut, až vznikne hladké, pružné a nelepivé těsto.
Udělejte z něj bochánek, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Pak těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný 2 cm, zabalte do něj uzené maso, vytvarujte bochník a na plechu vyloženém papírem na pečení ho nechte znovu kynout 20 minut.
Poté bochník vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dokřupava. Po prochladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s nakládanými okurkami a hořčicí.
K vínu:
Italský chlebový závin
1 závin, příprava: 60 minut
Potřebujeme:
- 300 ml podmáslí
- 500 g hladké mouky + na vál
- 1 rozdrobená kostka droždí (42 g)
- 1 lžička soli
- 1 malý rajčatový protlak
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 2 hrsti špenátových listů (nemusí být)
- 300 g mozzarelly
- 1 rozšlehané vejce na potření
- koření na posypání (sušené provensálské bylinky, tymián, oregano…)
Postup:
Do vlažného podmáslí vmíchejte 2 lžíce mouky a droždí. Přikryté nechte v teple vzejít. V míse smíchejte zbytek mouky se solí. Vlijte kvásek a zamíchejte. Těsto vypracujte na pomoučněném válu a nenechte ho kynout! Hned je rozdělte na poloviny.
Obě půlky vyválejte na obdélníky a delší strany každého z nich nastříhejte v 3cm vzdálenosti asi 10 až 15 cm hluboko. Potřete směsí rajčatového protlaku a česneku, poklaďte špenátovými listy a plátky mozzarelly.
Zaviňte tak, že dáte přečnívající proužky těsta vždy přes sebe. Potřete vejcem, posypte kořením a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
¨Naše TIPY:
Pokud chleba při pečení příliš rychle hnědne, snižte teplotu, zakryjte ho kusem alobalu a pečte raději déle.
Jestli máte obavu, že se vám bochník „rozjede“, můžete ho upéct i ve formě vyložené pečicím papírem – dělají to tak třeba v Itálii.
Ke kávě:
Zázvorový chlebíček s meruňkami
1 chlebíček, příprava: 45 minut
Potřebujeme:
- 3 vejce
- 170 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 200 g zakysané smetany
- 200 g hladké mouky
- 1 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- půl lžičky jedlé sody
- půl lžičky mletého zázvoru
- 3 lžíce nasekaných sušených meruněk
- hrst nasekaných pistáciových oříšků
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Oddělte bílky a žloutky, bílky ponechte stranou. Ve větší míse utřete žloutky s oběma cukry do světlé pěny, přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte.
Vedle smíchejte všechny ostatní ingredience a zapracujte je do vaječné směsi. Trochu bílku si ponechte na potření bochníčku, zbytek ušlehejte do tuhého sněhu.
Sníh zlehka vpracujte do těsta a těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a krátce zapečte. Povrch potřete zbytkem bílku a dejte péct dozlatova na 30 až 45 minut.
Ke snídani:
Chleba z podmáslí
1 bochník, příprava: 90 minut + kynutí
Potřebujeme:
- 1 dl vlažného polotučného mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- půl kostky droždí
- 150 g žitné mouky
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička soli + na potírání
- 2–2,5 dl podmáslí
- hladká mouka na vál
Postup:
Připravte si kvásek: smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky a nechte ho vzejít na teplém místě. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho po částech, aby vzniklo měkké a pružné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a důkladně vypracujte rukama.
Zpracované těsto nechte přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu. Potom na pomoučněném válu vytvarujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny.
Bochník přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho vodou rozmíchanou se solí a pečte v troubě předehřáté na 200 oC asi hodinu dozlatova. Během pečení ho ještě několikrát potřete slanou vodou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.