Valentýnský dort Červený samet - návod krok za krokem | E15.cz

Valentýnský dort Červený samet - návod krok za krokem

Eva Všetíčková

Všudypřítomná romantika svátku všech zamilovaných nenechá nikoho chladným. My Vám dnes přinášíme jeden z tipů, čím překvapit svého miláčka: Upečte mu dort "Červený samet".

Takzvaný dort Červený samet, Red Velvet Cake, je z hebkého kakaového piškotu s přidaným červeným barvivem. Vznikl, respektive se prý podával ve 20. letech minulého století v newyorském hotelu Waldorf Astoria. O recept prý požádala šéfkuchaře jedna z dam. Získala ho, ale zároveň s ním přišel i účet na 350 dolarů! Na radu právníka dáma zaplatila, ale jako pomstu pak recept rozesílala po stovkách jako pohlednici…

Dort Červený samet

Příprava: 50 minut

Na 1 dort:

* 250 g prosáté hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
* 115 g másla pokojové teploty
* 200–300 g jemného krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 ml podmáslí
* 2 lžíce rozpuštěného červeného barviva
* 1 lžička bílého vinného octa
* 1 lžička jedlé sody

1. Suroviny na korpus tohoto známého dortu jsou jednoduché, ale kvalitní. Množství cukru si přizpůsobte vlastní chuti (jelikož jde o americký moučník, je hodně sladký). Na druhé straně použití podmáslí zaručuje, že těsto bude mít svěží chuť a bude krásně nadýchané. Postará se také o vláčnost, podobně jako vinný ocet. Obojí také vyváží sladkost dortu. Máslo se zase postará o hebkost těsta.

2. Troubu předehřejte na 175 °C a dno zvolené formy vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, sůl a kakao a dejte stranou. V jiné míse utřete máslo a pak postupně zapracovávejte cukr. Můžete samozřejmě využít elektrický hnětač.

3. Šlehejte dál, až bude směs lehká a nadýchaná. Do utřeného másla s cukrem teď přidejte jedno vejce.

4. Vejce zapracujte postupně, vždy po jednom, aby se dobře spojila se směsí. Opět použijte elektrické šlehací metly, aby vznikla homogenní směs. V odměrném džbánku promíchejte podmáslí s barvivem – pokud máte práškovou barvu, rozmíchejte ji podle návodu na obalu v asi 2 lžících vody.

5. Podmáslí s barvivem postupně zapracovávejte do těsta, střídavě s moukou s kakaem. Obě směsi zapracujte ve třech dávkách, končit byste měli moučnou směsí. V malém hrnku promíchejte ocet a sodu.

6. Až octová směs vyšumí, přidejte ji do těsta a dobře zapracujte. Těsto přesuňte do formy (nebo do menších formiček či důlků formy na muffiny) a povrch uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut. Doprostřed vpíchněte špejli, když na ní neulpí vlhké drobky, je upečeno.

Tip: Pokud nevlastníte formu ve tvaru srdce, upečte těsto jako plát a vykrojte podle předlohy. Můžete pak snáze vytvořit i vícevrstevný dort!

Autor: Eva Všetíčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!