Francouzské slané koláče krok za krokem
Quiche s dýní a kuřecím masem
forma o Ø 24 cm - příprava: 90 minut + odležení těsta
TĚSTO:
* 1,5 hrnku hladké mouky
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce sádla
* 1/2 lžíce soli
* 1/2 lžičky krupicového cukru
NÁPLŇ:
* 1 dýně hokkaidó
* 2 stroužky česneku
* tymián
* olivový olej
* 3 šalotky
* 10 g zázvoru
* čerstvá máta a petržel
* 250 g vykostěných kuřecích stehen
* sůl a pepř
* 2 lžíce přepuštěného másla
* 1 lžíce medu
* 4 vejce
* 100 g bílého jogurtu
* 100 ml smetany na vaření
* 50 g parmazánu
Nejdříve si Luboš připravil těsto na koláč. Mouku, máslo, sádlo sůl, krupicový cukr a 4 lžíce studené vody zpracoval v míse a uhnětl hladké těsto. Z něj vytvořil kouli, zabalil ji do potravinové fólie a nechal nejméně hodinu odpočívat v chladu.
1. Potom oloupal dýni, zbavil ji jádřince a nakrájel na kostky. Česnek utřel s tymiánem a smíchal s trochou olivového oleje. Šalotku, zázvor, mátu a petržel nasekal najemno.
2. Vykostěná kuřecí stehna pak šéfkuchař zbavil kůže, nakrájel je na malé kousky, důkladně osolil a smíchal s připraveným česnekovým olejem. Na pánvi vypekl tuk z kůže (vy ale můžete klidně také použít olej). Pak ji vyjmul a v rozpáleném tuku asi 10 minut restoval maso.
3. Potom Luboš předehřál troubu na 185 °C. Maso přendal do pekáče, přidal přepuštěné máslo, dýni a zázvor. Dochutil solí a pepřem, promíchal s medem a dal na 30 minut péct. Těsto rozválel na tenký plát, vyložil jím koláčovou formu a dno propíchal vidličkou. Na něj rozložil arch pečicího papíru a zasypal hrachem, aby se během pečení nenafouklo. Pekl jej 10 minut.
4. Vejce rozšlehal s jogurtem a smetanou, přidal nasekanou mátu a petržel a nakonec smíchal s vychladlou dýňovo-masovou směsí.
5. Hotovou náplň přendal šéfkuchař na vychladlé těsto ve formě, zasypal ji parmazánem a při 185 °C pekl dalších 25 až 30 minut.
Houbovo-pórkový quiche
forma o Ø 24 cm - příprava: 70 minut + odležení těsta
* 1 dávka těsta
* 30 g sušených hříbků nebo lišek
* 100 g žampionů
* 2–3 lístky šalvěje
* 100 g mozzarelly
* 200 g pórku
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce nasekané plocholisté petržele
* 3 šalotky
* 2 lžíce přepuštěného másla
* drcený kmín
* sůl a pepř
* 1/2 citronu
* 4 vejce
* 100 ml smetany na vaření
Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte. Sušené houby zalijte vodou se šalvějí. Žampiony a mozzarellu nakrájejte, pórek, česnek, petržel a šalotky nasekejte. Na másle orestujte šalotky, pórek a česnek. Přidejte vyždímané houby, žampiony, kmín, sůl a pepř. Zakápněte citronovou šťávou, restujte doměkka a nechte dojít. Vejce rozšlehejte se smetanou i petrželí a smíchejte s houbami. Přendejte do předpečeného těsta a posypte mozzarellou. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.
NÁŠ TIP: Při přípravě quiche se fantazii meze nekladou. Pokud máte v ledničce třeba zbytek klobásy, sýr a několik cherry rajčátek, můžete vykouzlit zajímavou večeři prostě z toho, co dům dal.
Quiche s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy
forma o Ø 24 cm - příprava: 65 minut + odležení těsta
* 1 dávka těsta
* 2 stroužky česneku
* tymián
* římský kmín
* sůl
* olivový olej
* 300 g červené řepy
* 4 vejce
* 200 ml smetany na vaření
* čerstvý koriandr
* 50 g vlašských ořechů
* 100 g čerstvého kozího sýra
* 2 šalotky
Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Česnek utřete s tymiánem, kmínem, solí a olejem. Řepu omyjte a zabalte do alobalu s připravenou marinádou. Dejte péct při 185 °C na 25 minut. Vejce prošlehejte se smetanou a přidejte nasekaný koriandr. Ořechy nasucho opečte na pánvi. Předpečenou řepu nakrájejte na plátky. Klaďte je na vychladlé těsto. Zalijte polovinou vaječné směsi, naklaďte půlku sýra a ořechů a opakujte. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.
Bramborovo-slaninový quiche se šunkou
forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut + odležení těsta
* 1 dávka těsta
* 150 g brambor
* 100 ml smetany na vaření
* 50 g uzené slaniny
* 50 g pražské šunky
* 2 lžíce petržele
* 1 cibule
* rozmarýn
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce přepuštěného másla
* 4 vejce
* 100 g jogurtu
* sůl
* drcený římský kmín
* 50 g strouhaného čedaru
Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Brambory omyjte, nastrouhejte na plátky a vložte do horké smetany. Slaninu a šunku nakrájejte na kostičky, petržel, cibuli, rozmarýn a česnek najemno. Na másle 10 minut restujte cibuli, slaninu a česnek. Přidejte šunku a nechte dojít. Vejce rozšlehejte s jogurtem, přidejte petržel a rozmarýn a promíchejte s bramborami. Dochuťte solí a římským kmínem. Přidejte směs se slaninou a šunkou a přendejte na předpečené těsto. Posypte sýrem a pečte při 175 °C 25 minut.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.