IQ menu nejen pro vaši hlavu
Mozek má jako nejdůležitější lidský orgán na starosti veškeré tělesné funkce. Je to řídící mechanismus, který funguje na palivo, v tomto případě glukózu (cukr v krvi).
A stejně tak jako jiné stroje má svou životnost a umí se také zadrhnout či vypovědět službu. Čím jsme starší, tím víc musíme mozek „dopovat“. Jenže jak?
Existují suroviny, které obsahují látky, jež mají schopnost postrčit buňky k rychlejší činnosti a obnově. Mezi nejvýkonnější z nich patří omega-3 mastné kyseliny, především DHA a EPA, esenciální látky, které si tělo nedokáže samo vytvořit a přijímá je ze stravy, především z tučných mořských ryb.
„Hodné“ tuky jsou i v avokádu a ořeších. Ořechy obsahují ještě vitamin E, jenž působí jako další životabudič. Dopingem je rovněž lecitin nezbytný pro dobře fungující nervové vzruchy – najdete jej například v luštěninách. A nezapomínejte ani na jablka, pod jejich slupkou se skrývají pektiny chránící nervové buňky před škodlivými volnými radikály.
Polévka z červené čočky
4 porce - příprava: 25 minut
* 250 g červené čočky
* 2 mrkve
* 2 brambory
* 1 menší cibule
* 4 cm dlouhý kořen zázvoru
* 1–2 chilli papričky
* 1 lžíce řepkového oleje
* 1 lžíce kari
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* čerstvý koriandr
Čočku propláchněte, mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a zázvor oloupejte, nasekejte společně s chilli papričkou a vše krátce orestujte na oleji. Přidejte kari, podlijte přibližně litrem vody a vařte 10 minut. Ke konci vaření dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a ozdobte čerstvým nasekaným koriandrem.
Náš TIP: Polévku můžete zjemnit zakysanou smetanou.
Guacamole avokádový dip
4 porce - příprava: 15 minut
* 2 celá avokáda
* šťáva z 1 limetky
* 6 cherry rajčátek
* 4 jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvého koriandru
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* řeřicha na ozdobu
* celozrnné pečivo
Avokáda rozkrojte, vypeckujte a lžičkou vydlabejte dužninu. Rozmačkejte ji vidličkou a pokapejte šťávou z limetky. Přidejte nadrobno nasekaná rajčátka, cibulku, chilli papričku, česnek a najemno nasekaný koriandr. Vmíchejte olivový olej, dochuťte solí a pepřem, ozdobte řeřichou a podávejte s pečivem.
Náš TIP: Můžete zasypat i směsí semínek.
Makrela s limetkami
4 porce - příprava: 25 minut
* 4 středně velké makrely
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 lžíce šťávy z limetky
* 1 celá limetka
* koriandr
Makrely omyjte a osušte. V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem a citrusovou šťávou. Směsí potřete ryby a dovnitř vložte plátky limetky. Přendejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 až 15 minut. Hotové makrely posypte koriandrem a podávejte se salátem.
Náš TIP: K makrele se hodí opečené brambory.
Lívance s jablky a ořechy
8 porcí - příprava: 35 minut
* 3 vejce
* 400 ml polotučného mléka
* 1 sáček vanilkového cukru
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* řepkový olej na smažení
* 250 g bílého jogurtu
* 4 jablka
* vlašské ořechy
* skořice a med na ozdobu
Vejce ušlehejte s mlékem a vanilkovým cukrem. Postupně vmíchejte mouku a prášek do pečiva a nechte chvilku odstát. Olejem lehce potřete pánev a smažte lívance z obou stran dozlatova. Podávejte je s bílým jogurtem, ozdobené nakrájenými jablky, nasekanými vlašskými ořechy, mletou skořicí a pokapané medem.
Náš TIP: Vyzkoušejte i s nasekanými mandlemi nebo pistáciemi.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.