Ochutnejte Španělsko! | e15.cz

Ochutnejte Španělsko!

ZDROJ: Ženy - E15

časopis F.O.O.D.

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Středomořská kuchyně, vydatná smažená jídla či různorodé chuťovky. Jak široké spektrum dobrot nabízí kuchyně velké země na jih od Pyrenejí, můžete posoudit sami na následujícím vzorku.

Paella

4 porce - příprava: 50 minut

* 150 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 500 g kulatozrné rýže
* 1 červená paprika
* 100 g hrášku
* 1 a 1/2 l kuřecího vývaru se šafránem
* 500 g plodů moře (krevety, sépie, mušle)
* citron
* nať z hladkolisté petrželky
* sůl a pepř

Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rýži, kolečka klobásy, papriku pokrájenou na nudličky, hrášek a vše podlijte vývarem. Zamíchejte a zakryté duste asi 30 minut.

Těsně před dovařením rýže vmíchejte plody moře, osolte a nechte zakryté asi 10 minut. Paellu podávejte s nakrájeným citronem a nasekanou petrželkovou natí.

NÁŠ TIP: Paella skvěle chutná taky v kombinaci s králíkem.

Puchero

4 porce - příprava: 60 minut

* 100 ml olivového oleje
* 1 větší cibule
* 3–4 stroužky česneku
* 2 klobásy chorizo
* 2 větší mrkve
* 500 g menších brambor
* 2 l kuřecího vývaru
* 1 velká červená paprika
* 500 g hrášku, čerstvého
* 3 bobkové listy
* hrst petrželkové nati
* sůl a pepř na dochucení

Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kolečka pokrájenou klobásu a mrkev, oloupané brambory, bobkový list a zalijte vývarem. Během pomalého vaření přidejte nakrájenou papriku a hrášek. Polévku ochuťte solí a pepřem. Nakonec vsypte najemno nasekanou petrželkovou nať.

NÁŠ TIP: Hrášek lze zaměnit za cizrnu, či dokonce fazole. V polévce můžete vařit třeba větší kusy králíka, nebo kuřete.

Gazpacho

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 1 kg zralých rajčat
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 stroužky česneku
* 500 ml červeného vinného octa
* 1 salátová okurka
* sůl a pepř na dochucení
* tenké plátky bílého chleba k podávání

OZDOBENÍ:
* okurka
* červená paprika
* jarní cibulka
* petrželková nať
* čerstvý koriandr

Všechny suroviny kromě oleje a octa rozmixujte. Rozmělněnou zeleninu sceďte a zlehka do ní vmíchejte olej a ocet. Dochuťte solí a drceným pepřem. Dejte chladit aspoň na 3 hodiny do ledničky.

V mrazáku vychlaďte sklenice. Ozdobte najemno nakrájenou zeleninou. Podávejte s nasucho opečeným pečivem – bruschettami.

Tortilla

4 porce - příprava: 30 minut

* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 400 g nových brambor, vařených
* 200 g uzené slaniny
* 1 červená paprika
* několik lístků čerstvé šalvěje
* 6 vajec
* 100 g vyzrálého čedaru
* sůl a pepř

Na oleji restujte dozlatova pokrájenou cibuli a brambory pokrájené na kolečka. Přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájenou papriku, šalvěj.

Do misky s prošlehanými vejci s nastrouhaným sýrem přidejte orestované brambory a opatrně zamíchejte. Směs osolte a ochuťte drceným pepřem. Vše vlijte zpět do tukem vymazané pánve. Pečte asi 5 minut na mírném ohni. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.

Chilli chřest s krevetami

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 svazek běleného chřestu
* 100 ml olivového oleje
* 3 stroužky česneku
* 20 větších krevet
* špetka drceného chilli
* petrželková nať, najemno nasekaná

Svazku chřestu odřízněte asi 2 cm ze spodní části. Zbytek opatrně oloupejte. Vložte asi na 2 až 3 minuty do vroucí osolené vody. Sceďte.

Na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek a přidejte očištěné krevety. Orestujte je dorůžova. Přidejte chilli a chřest, prohřejte a ochuťte a ozdobte zelenou petrželkovou natí.

Churros

4 porce - příprava: 40 minut

* 100 g másla, změklého
* špetka soli
* 175 g hladké mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 3 vejce
* kůra z pomeranče, nastrouhaná
* olej na smažení
* krupicový cukr na posypání

Na pánvi rozpusťte máslo s 200 ml vody. Přidejte špetku soli. Opatrně přiveďte k varu. Do horké tekutiny vsypte za stálého míchání mouku se sodou. Vařečkou intenzivně míchejte, až vytvoříte hladkou hmotu, která se nelepí na pánev. Odstavte z ohně a do prochladlé směsi vmíchejte jedno po druhém vejce a pomerančovou kůru.

Olej na smažení rozehřejte na 180 až 190 °C. Cukrářský sáček naplňte těstem. Postupně pouštějte do horkého oleje asi pěticentimetrové kousky těsta. K oddělování těsta použijte třeba nůž nebo nůžky.

Asi po 45 vteřinách churros obracejte. Osmažené kousky zbavte tuku na kuchyňském papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: časopis F.O.O.D.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video