Ochutnejte Španělsko!

Paella
4 porce - příprava: 50 minut
* 150 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 500 g kulatozrné rýže
* 1 červená paprika
* 100 g hrášku
* 1 a 1/2 l kuřecího vývaru se šafránem
* 500 g plodů moře (krevety, sépie, mušle)
* citron
* nať z hladkolisté petrželky
* sůl a pepř
Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rýži, kolečka klobásy, papriku pokrájenou na nudličky, hrášek a vše podlijte vývarem. Zamíchejte a zakryté duste asi 30 minut.
Těsně před dovařením rýže vmíchejte plody moře, osolte a nechte zakryté asi 10 minut. Paellu podávejte s nakrájeným citronem a nasekanou petrželkovou natí.
NÁŠ TIP: Paella skvěle chutná taky v kombinaci s králíkem.
Puchero
4 porce - příprava: 60 minut
* 100 ml olivového oleje
* 1 větší cibule
* 3–4 stroužky česneku
* 2 klobásy chorizo
* 2 větší mrkve
* 500 g menších brambor
* 2 l kuřecího vývaru
* 1 velká červená paprika
* 500 g hrášku, čerstvého
* 3 bobkové listy
* hrst petrželkové nati
* sůl a pepř na dochucení
Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kolečka pokrájenou klobásu a mrkev, oloupané brambory, bobkový list a zalijte vývarem. Během pomalého vaření přidejte nakrájenou papriku a hrášek. Polévku ochuťte solí a pepřem. Nakonec vsypte najemno nasekanou petrželkovou nať.
NÁŠ TIP: Hrášek lze zaměnit za cizrnu, či dokonce fazole. V polévce můžete vařit třeba větší kusy králíka, nebo kuřete.
Gazpacho
4 porce - příprava: 15 minut + chlazení
* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 1 kg zralých rajčat
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 stroužky česneku
* 500 ml červeného vinného octa
* 1 salátová okurka
* sůl a pepř na dochucení
* tenké plátky bílého chleba k podávání
OZDOBENÍ:
* okurka
* červená paprika
* jarní cibulka
* petrželková nať
* čerstvý koriandr
Všechny suroviny kromě oleje a octa rozmixujte. Rozmělněnou zeleninu sceďte a zlehka do ní vmíchejte olej a ocet. Dochuťte solí a drceným pepřem. Dejte chladit aspoň na 3 hodiny do ledničky.
V mrazáku vychlaďte sklenice. Ozdobte najemno nakrájenou zeleninou. Podávejte s nasucho opečeným pečivem – bruschettami.
Tortilla
4 porce - příprava: 30 minut
* 100 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 400 g nových brambor, vařených
* 200 g uzené slaniny
* 1 červená paprika
* několik lístků čerstvé šalvěje
* 6 vajec
* 100 g vyzrálého čedaru
* sůl a pepř
Na oleji restujte dozlatova pokrájenou cibuli a brambory pokrájené na kolečka. Přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájenou papriku, šalvěj.
Do misky s prošlehanými vejci s nastrouhaným sýrem přidejte orestované brambory a opatrně zamíchejte. Směs osolte a ochuťte drceným pepřem. Vše vlijte zpět do tukem vymazané pánve. Pečte asi 5 minut na mírném ohni. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.
Chilli chřest s krevetami
4 porce - příprava: 20 minut
* 1 svazek běleného chřestu
* 100 ml olivového oleje
* 3 stroužky česneku
* 20 větších krevet
* špetka drceného chilli
* petrželková nať, najemno nasekaná
Svazku chřestu odřízněte asi 2 cm ze spodní části. Zbytek opatrně oloupejte. Vložte asi na 2 až 3 minuty do vroucí osolené vody. Sceďte.
Na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek a přidejte očištěné krevety. Orestujte je dorůžova. Přidejte chilli a chřest, prohřejte a ochuťte a ozdobte zelenou petrželkovou natí.
Churros
4 porce - příprava: 40 minut
* 100 g másla, změklého
* špetka soli
* 175 g hladké mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 3 vejce
* kůra z pomeranče, nastrouhaná
* olej na smažení
* krupicový cukr na posypání
Na pánvi rozpusťte máslo s 200 ml vody. Přidejte špetku soli. Opatrně přiveďte k varu. Do horké tekutiny vsypte za stálého míchání mouku se sodou. Vařečkou intenzivně míchejte, až vytvoříte hladkou hmotu, která se nelepí na pánev. Odstavte z ohně a do prochladlé směsi vmíchejte jedno po druhém vejce a pomerančovou kůru.
Olej na smažení rozehřejte na 180 až 190 °C. Cukrářský sáček naplňte těstem. Postupně pouštějte do horkého oleje asi pěticentimetrové kousky těsta. K oddělování těsta použijte třeba nůž nebo nůžky.
Asi po 45 vteřinách churros obracejte. Osmažené kousky zbavte tuku na kuchyňském papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.