Jak dobře znáte kávu? | e15.cz

Jak dobře znáte kávu?

ZDROJ: Ženy - E15

Bětka Niebauerová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Podle statistik vypije každý Čech průměrně 400 šálků kávy ročně. To je více než jedna káva za den. Jak dobře však tohoto každodenního společníka znáte? Některé informace o kávě vás jistě překvapí.

Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy.

Nejrozšířenější je arabica

Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi kvalitnější druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Je náročná na pěstování, ale nevadí ji změna počasí. Ve srovnání například s druhem Robusta má méně kofeinu, což je vhodné pro lidi, kteří si denně dávají více šálků kávy. Působí také kyselejším dojmem, ale výsledná chuť samozřejmě závisí i na způsobu zpracování a pražení.

Věděli jste, že…?

• Káva pochází z Etiopie, ale zpočátku se nejednalo o nápoj. Kávová zrna se smíchala s tukem a konzumovala přímo.
• Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky.
• Arabové nazývali nápoj z kávových zrn qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“.

Náš tip: Ochutnejte 100% arabicu zdarma

Pro přípravu kávy používá 100% směs odrůdy arabica například síť restaurací McDonald´s. Pokud dorazíte do některé z poboček v týdnu od 16. do 22. února 2015 vždy do 10.30 hod, nezaplatíte za kávu ani korunu díky zajímavé akci s názvem Káva jen za úsměv. Vybrat si můžete nejenom silné espresso a kávu o objemu 200 ml, ale také cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou.

Autor: Bětka Niebauerová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery