Jak si usnadnit pečení vánočního cukroví

Dobrá organizace ušetří čas
Než se pustíme do pečení vyplatí se jeden večer věnovat důkladné přípravě a promyslet kolik druhů cukroví jsme schopni vůbec zvládnout. Prolistujeme kuchařky a vyhledáme si recepty a současně si vypíšeme množství potřebných surovin.
Neuškodí připomenout, že perníčky a sušenky z medového těsta pečeme hned na začátku adventu, aby se stačily rozležet a změkl. Dva týdny před Vánocemi upečeme vanilkové rohlíčky a ořechové cukroví, týden na odležení potřebuje linecké pečivo a cukroví z křehkého máslového těsta. Úplně na poslední chvíli si necháme jen nepečené cukroví a dobroty plněné krémem.
Další den se vydáme na nákup a kromě mouky, tuku , oříšků, kokosu a dalších nezbytností nezapomeneme na zdobení, papírové košíčky, papír na pečení, mašlovačku a možná i nové rádýlko. Chceme-li ušetřit čas, koupíme ořechy vyloupané, hotové těsto, které můžeme obarvit kakaem nebo dochutit mletými oříšky.
Jádra vlašských ořechů snadno vyloupeme za skořápek, zalijeme-li je v nádobě vařící vodou a necháme pod pokličkou asi půl hodiny. Pak vodu slijeme a ořechy snadno
Rozinky přebereme, odstraníme stopičky, pak je propláchneme studenou nebo vařící vodou, necháme odkapat a přes noc naložíme do rumu.
Šikovní pomocníci šetří síly
Když se má cukroví podařit je základem úspěchu přesné vážení. V nabídkách kuchyňských potřeb je mnoho typů kuchyňských vah, z nichž jsou nejpřesnější (a také nejrychlejší) digitální váhy. Za zmínku stojí novinka - multifunkční mechanická kuchyňská váha Eva Solo, která slouží jako váha i odměrka v jednom. Je vyrobena ze skla a oceli a dá se mýt i v myčce.
Pro odměřování tekutin a malého množství surovin je nejlépe mít při ruce skleněnou odměrku. Šikovnou pomůcku má v nabídce Tescoma ve dvojím provedení, s obsahem půl litru nebo litr a měrnou stupnicí v litrech, mililitrech a gramech.
Univerzální kuchyňský pomocník Thermomix znečky Vorwerk zastane funkci až 12 přístrojů, nezabere místo větší než papír A4, a můžete jej použít na cokoli – od přípravy pomazánek, přes dušení zeleniny, vaření masa, omáček, hnětení těsta, až po zmrzlinu nebo ovocné nápoje.
Jak péct bez námahy
Mechanické síto ve tvaru hrnečku se hodí nejen na prosévání mouky, ale i ke zdobení moučníků moučkovým cukrem. Když si k tomu ještě pořídíme šablonu s ornamenty hvězdiček nebo sněhových vloček, budou se moučkovým cukrem zdobit vánoční keksy jedna radost.
Naprosto čisté bílky získáme snadno a jednoduše s oddělovačem žloutku od bílku.
Příprava a hnětení těsta je nejvíce namáhavá práce. Vynikajícím pomocníkem je multifunkční kuchyňský robot., který zvládne kromě mixování, jemné strouhání, hnětení těsta a šlehání bílků nebo krémových náplní. A když už jsme se zmínili o vejcích, víte že sníh nejlépe našleháme z vajec, která mají pokojovou teplotu. Proto vejce z lednice vyndáme asi hodinu před použitím. Součástí multifunkčního robota je také součástí je také citrusovač a mlýnek na mák, který si poradí také s ořechy či kávou.
Vykrajovat nebo péct ve formičkách?
Obojí lze vyřešit rychle a snadno. Speciálně tvarovaný váleček Delícia z kolekce Tescoma usnadní rychlé vykrajování koleček z těsta.. Na trhu se objevily i plošné vykrajovačky různých tvarů, s nimiž je práce hotová raz dva. Vykrojením z plátu těsta získáme najednou dvanáct nebo i více kousků.
Čas a zlobení s lepivým těstem ušetří drobné doplňky ze silikonu nebo adhezivním povrchem jako jsou například vály a podložky na válení těsta, stěrky, mašlovačky, válečky či formy na pečení.
I pracné vymazávání plechů je dávnou minulostí. Silikonová pečicí fólie se položí na plech a po použití se pouze očistí navlhčeným hadříkem.
Zdobení snadno y rychle
- Miska do vodní lázně Delícia je vynikající pomocník pro přípravu čokoládových polev, krémů, rozpuštění másla nebo čokolády ve vodní lázni. Poleva se v misce nepřipálí a snadno se rozpustí do požadované hustoty.
- Čokoládová poleva bude jemná, hladká a lesklá, když do ní vešleháte žloutek.
- Cukrová poleva, která se zaručeně povede: jeden bílek ušleháme se stopadesáti gramy dvakrát prosátého moučkového cukru. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidáme do ní dvě kapky oleje či citrónové šťávy.. Když moučkový cukr rozmícháme s mlékem, poleva bude sněhově bílá a krásně lesklá.
A jak si poradit se závěrečnou dekorací vánočního cukroví? Jednoduše a nejrychleji zdobení zvládnou hladké i zoubkované špachtle na roztírání polevy, sáčky na zdobení s různě tvarovanými nástavci, nebo cukrářská popisovací tužka k dekorování polevami nebo čokoládou, doplněná o stojánek na odkládání tužky během zdobení a univerzálním čistítkem.