Jak správně podávat víno

Důležitá je teplota
Víno by mělo být podáváno především správně vychlazené. Ideální teplota bílého vína při podávání je 10 - 12°C. Při nižší teplotě se zdá být fádní a neharmonické, při vyšší naopak vyniká chuť alkoholu, víno se zdá být silnější, plnější, chutná ostře, někdy až pálí. Pro červené víno je ideální teplota 14 – 16°C.
Červené víno zchlazené pod 12°C je kyselejší, uzavřené a jeho vůně se neprojevuje. Jen lehčí vína jako je například Portugal snesou teplotu okolo 12°C. Nad 16°C vyniká u červeného vína alkohol a víno chutná hořce. Růžové víno se podává stejně jako bílé.
V restauraci
Jestliže nám víno představuje číšník, měl by držet lahev tak, abychom viděli na etiketu. Měl by krátce představit výrobce, odrůdu, ale také by měl umět číst z etikety.
Lahev by měl číšník otevírat vždy před hostem. Lahev s červeným vínem se ovazuje bílým ubrouskem. Vytáhnutou korkovou zátku by měl číšník dát hostům na tácku k dispozici, aby si k ní mohli přičichnout a seznámit se tak s vůní a kvalitou vína. Může se stát, že víno nebude v pořádku. Neznamená to však, že nám nebude chutnat, nýbrž jeho kvalita je narušená. V takovém případě číšník přinese lahev novou.
Je pravidlem, že víno ochutnává ta osoba u stolu, která jej objednala. Pokud je vše v pořádku, dá pokyn číšníkovi, který nalije víno všem u stolu postupně z pravé strany a nakonec opět tomu, který ochutnával. Víno se nikdy nedolívá do nedopité skleničky. Skleničky se plní maximálně do dvou třetin, abychom měli možnost s vínem zakroužit a uvolnit tak jeho buket.
Šampaňské a šumivá vína
Jestliže otevíráme šumivé víno, měl by celý proces proběhnout v tichosti bez výstřelu zátky a vystříknutí pěny z lahve. Šampaňské se dolévá nadvakrát. V prvním kole nalijeme symbolicky a po opadnutí pěny rozlijeme druhé kolo.
Volba skleničky
Víno se servíruje výhradně do bezbarvého skla, aby vynikla jeho barva a čistota. Sklenička by měla být na stopce, za kterou bychom ji měli držet. Pokud budeme skleničku držet za její tělo, budeme si víno zbytečně ohřívat.
Bílá vína servírujeme v uzavřenějších skleničkách o menším objemu. Pro červená vína používáme skleničky tulipánového tvaru o velkém objemu. Šumivá vína podáváme ve vysokých úzkých skleničkách. Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chlazených nádobách. Nádoby naplníme až do třetiny ledem a doléváme do poloviny vodou.
Červená vína servírujeme podložené složeným ubrouskem nebo ho přeléváme u stolu do karafy. Při přelévání vína držíme karafu šikmo a víno naléváme tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.