Jaké koření použít na gril?

Růžový pepř
Zralé bobule pepřovce balzámového, který patří do čeledi ledvinovníkovitých (jeho příbuzná je u nás rostoucí škumpa), jsou lesklé červené kuličky chutnající po pryskyřici a často se přidávají do směsí do mlýnků se skutečným pepřem. Lahodí s masem nebo rybami. Používá se buď čerstvě rozdrcený, nebo celý jako dekorace na pečeně.
Bílý pepř
Pepř bílý, černý a zelený pocházejí z jedné rostliny – pepřovníku černého, stálezelené popínavé rostliny připomínající chmel. Jeho plody procházejí různým procesem zpracování, pepř bílý vzniká oddělením červené slupky ze zcela zralých bobulí. Dochutí pikantní jídla i koláčky nebo čerstvé ovoce. Přidává se pod masa, do omáček, rizot, dušených pokrmů, salátů a k houbám.
Černý pepř
Nejznámější pepř černý se získává sklizní nedozrálých plodů. Jeho kuličky, bez kterých si vaření a grilování neumíme představit, obsahují látky, které mají na lidský organismus blahodárné účinky. Podporuje trávení, metabolismus, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Má zemité aroma, mísící se s lehce nasládlou vůní a výraznou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý.
Jedlá sůl
I když výživáři připouštějí její používání jen se zdviženým ukazováčkem, úsloví „sůl nad zlato“ je pravdivé. Masité pokrmy by bez dochucení solí byly jen těžko poživatelné a špetka soli odpíchne i chuť sladkých pokrmů. Na dochucení grilovaných jídel je dobré používat sůl mořskou, která na rozdíl od soli kuchyňské obsahuje řadu stopových prvků prospěšných pro naše tělo.
Kari koření
Kořenicí směs kari obsahuje až 25 druhů různých koření a v Indii, pravlasti svého původu, se nazývá masala. V různých poměrech tu najdete kardamom, hřebíček, skořici, kurkumu, koriandr, kmín či pepř. Typicky žlutou barvu mu dodává kurkuma, která potlačuje nárůst tukových buněk. Koření se dobře hodí k dochucení ryb, drůbeže a zeleniny.
Uzená paprika
Španělská paprika se od doby, kdy ji Kolumbus přivezl z Nového světa, zpracovává stejně – sušením nad ohněm z dubového dřeva. Na grilování je prostě ideální. Ve směsi s kvalitním olejem je výborná na kuřecí maso, ryby i pizzu. Ve Španělsku se přidává do masových i zeleninových směsí s rýží (paella) a na tvrdý sýr. Dobře se kombinuje s česnekem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.