Jarní dobroty ze špenátu: Zapoměňte na školní jídelnu, tyto vám budou chutnat! | E15.cz

Inspirativní rozhovory

Inspirativní rozhovory Vstoupit do speciálu

Jarní dobroty ze špenátu: Zapoměňte na školní jídelnu, tyto vám budou chutnat!

Jarní dobroty ze špenátu: Zapoměňte na školní jídelnu, tyto vám budou chutnat!

časopis F.O.O.D.

Křehké a svěže zelené špenátové lístky jsou jedněmi z prvních poslíčků jara. Nabízíme čtyři snadné a rychlé způsoby, jak je upravit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina. Bezpochyby a beze zbytku vymažou vzpomínky na školní jídelnu!

Špenátové rolky s lososem

Příprava: 30 minut + chlazení

Na 4 porce: * 400 g listového špenátu * 1 lžíce olivového oleje * 3 vejce * sůl a pepř na dochucení * 2 čerstvé smetanové sýry (třeba s bylinkami) * hrst kaparů * 150 g uzeného lososa

Oprané a otřepané špenátové lístky nechte krátce zavadnout na rozehřátém oleji. Prochladlé a nahrubo nasekané je pak promíchejte s prošlehanými vejci. Osolte a opepřete a vzniklou hmotu rozetřete dotenka po plechu pokrytém pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout. Položte upečenou stranou na pracovní plochu, odstraňte pečicí papír a potřete smetanovým sýrem, poklaďte kapary a plátky lososa a stočte do pevného válečku. Zabalte jej do kuchyňské fólie a nechte asi hodinu v chladu. Poté krájejte na válečky o síle 1 až 2 cm a podávejte jako chuťovku.

Špenátová polévka

Příprava: 30 minut

Na 4 porce: * 25 g másla * svazek jarní cibulky, pokrájené * 1 pórek (o váze asi 120 g), pokrájený * 2 menší stvoly řapíkatého celeru, pokrájené * 200 g brambor, oloupaných a pokrájených * 400 g čerstvého špenátu * 1 l zeleninového vývaru * 150 g zakysané smetany

V kastrolu na rozehřátém másle restujte asi 10 minut za stálého promíchávání pokrájenou zeleninu – jarní cibulku, pórek, celer a kostičky brambor. Zalijte vývarem, přiveďte k bodu varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15 minut, až brambory změknou. Vsypte opláchnuté lístky špenátu a nechte je chvilku zavadnout v polévkovém základu. Pak vše rozmělněte tyčovým mixérem na hladký krém. Dochuťte, rozdělte na jednotlivé porce a podávejte se lžičkou zakysané smetany.

Knedlíčky z ricotty se špenátem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce: * 400 g čerstvého špenátu * 1 lžíce olivového oleje * 1 balení (250 g) ricotty * 2 velká vejce * hrubá mouka podle potřeby * rozpuštěné máslo k podávání * 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného * sůl a pepř na dochucení

Opraný a okapaný špenát nechte zavadnout na rozehřátém oleji. Odstavte a nechte stranou. Ve větší misce promíchejte lehce osolenou ricottu, prošlehaná vejce a hrubou mouku, aby vzniklo měkké a vláčné těsto podobné bramborovému. Vmíchejte do něj prochladlý špenát a tvořte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě, až vyplavou. Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané sýrem jako lehkou večeři. Vhodnou přílohou je oblíbený salát Caprese, tvořený rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Tagliatelle se špenátem

Příprava: 15 minut

Na 4 porce: 400 g tagliatelle

Na špenát: * 1 lžíce olivového oleje * 2 lžičky másla * 2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného na plátky * 400 g čerstvého špenátu * 120 ml smetany ke šlehání * 150 g mascarpone * 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného * sůl, pepř a špetka muškátového oříšku

Na širší a hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo. Vložte na něj plátky česneku a opraný špenát. Jakmile zavadne, osolte ho, přilijte smetanu a mascarpone. Dochuťte pepřem, muškátovým oříškem a sýrem. Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Slijte je, pomocí pinzety stočte do hnízd. Do jejich středu dejte smetanový špenát a můžete nosit na stůl.

Autor: časopis F.O.O.D.
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!