Jarní menu dozelena | e15.cz

Jarní menu dozelena

David Skokan

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Kdo by nebyl rád, že nejkrásnější roční období je konečně tady? Přivítejte jaro zelenou hostinou. My jsme ji ladili svátečně, ale chutnat bude i kterýkoli jiný, třeba všední, jarní den.

Polévka:

Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 hrsti mladých kopřiv
* 4 hrsti mladého špenátu
* 1 hrst listové petržele
* 1 hrst listů řebříčku
* 2 hrsti listů fialek
* 1/2 cibule
* 40 g másla
* 30 g hladké mouky
* 800 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany

TĚSTÍČKO:
* 2 lžíce škrobu
* 2 lžíce hladké mouky
* olej na smažení

Všechny bylinky opláchněte. Několik listů fialek dejte stranou na smažení. Zbylé bylinky nasekejte. Cibuli nakrájejte a nechte zesklovatět na polovině másla. Přidejte nasekané bylinky a poduste. V hrnci rozpusťte zbylé máslo. Vsypte mouku a usmažte jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a rozšlehejte. Přidejte podušené bylinky a vařte 20 minut. Pak polévku rozmixujte. Podle chuti osolte a opepřete.

Škrob a mouku rozmíchejte se 4 lžícemi vody a špetkou soli. Nechte chvilku odpočinout v chladu. V kastrůlku zahřejte olej. Odložené listy fialek namočte v těstíčku a smažte v oleji. Polévku podávejte se zakysanou smetanou a usmaženými listy fialek.

Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčkuAutor: Ženy - E15

Hlavní jídlo:

Jehněčí kýta s fazolkami

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 1,5–2 kg jehněčí kýty s kostí
* 100 g špeku
* 8 stroužků česneku
* sůl a pepř
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička lístků tymiánu
* 4 šalotky
* 400 g malých brambor
* 200 g zelených fazolek

Jehněčí kýtu očistěte od blan a tuku. Špek nakrájejte na tenké klínky a kýtu jimi prošpikujte. Utřete česnek se lžičkou soli. Důkladně ho vetřete do masa. Pak kýtu opepřete, potřete asi polovinou oleje a posypte lístky tymiánu. Nechte odležet asi hodinu. Pak vložte do pekáče s oloupanými celými šalotkami. Zaklopte, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte hodinu až hodinu a půl téměř doměkka. Pak odklopte a pečte dalších 40 minut dozlatova.

Brambory pečlivě omyjte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pak je slijte. V hrnci je trochu pomačkejte a přendejte do vymazaného pekáčku. Pokapejte je olejem, osolte a upečte v troubě doměkka a dokřupava. Fazolky očistěte. Ve vroucí slané vodě je vařte asi 5 minut. Pak je slijte. Podávejte je s jehněčím masem a pečenými bramborami.

Jehněčí kýta s fazolkamiAutor: Ženy - E15

Dezert:

Karotkový dortík s limetkovou kůrou

12 porcí - příprava: 90 minut

* 300 g třtinového cukru
* 3 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 300 ml slunečnicového oleje
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička mletého zázvoru
* 100 g rozinek
* 150 g mletých mandlí
* 300 g nastrouhané karotky

KRÉM:
* 200 g mascarpone
* 200 g krémového sýra (Philadelphia)
* 80 g moučkového cukru
* 2 lžíce limetkové šťávy

NA OZDOBU:
* kůra ze dvou limetek mandle v barevné cukrové

Cukr, vejce a vanilkový extrakt šlehejte do pěny. Pak postupně zašlehávejte olej. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. Suchou směs smíchejte s vaječnou směsí. Pak do těsta vmíchejte rozinky, mandle a karotku. Těsto rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut. Pak dortík nechte úplně vychladnout ve formě.

Do mísy dejte mascarpone a krémový sýr. Prosejte k němu cukr a přidejte limetkovou šťávu. Vše prošlehejte. Vychladlý korpus vyklopte z formy. Na povrch rozetřete vrstvu krému. Posypte nastrouhanou kůrou z limetky a ozdobte barevnými mandlemi v cukrové polevě nebo jinou velikonoční dekorací.

Karotkový dortík s limetkovou kůrouAutor: Ženy - E15

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: David Skokan

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video