Jarní svačiny pro děti
Už je tady čas jarních výletů do přírody, na které jsme se v zimě tolik těšili. A když máte malé děti, vždycky se hodí mít s sebou na cestu něco dobrého k zakousnutí. Domácí pečivo s čerstvými pomazánkami je ideální nejen jako svačina na cesty, ale třeba také jako lehká večeře. Co zbyde, můžete pak zabalit manželovi do práce. Při přípravě se nebojte dát prostor dětem, i ty menší zvládnou pletení houstiček nebo míchání ingrediencí v mističce. Těm větším už můžete svěřit do rukou i tyčový mixér nebo nůž.
Pletené housky
na 2 plechy (asi 8 housek), příprava: 30 minut + kynutí
* 30 g droždí
* 250 ml plnotučného mléka
* 1 lžička krupicového cukru
* 500 g polohrubé mouky
* 50 g másla (nebo sádla)
* 1 lžička soli
* 1 vejce + 1 žloutek
* 1 bílek na potření
* mák
* hrubozrnná sůl a kmín na posypání
Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte cukr s trochou mouky. Nechte vzejít kvásek. Smíchejte ho se zbylou moukou, změklým máslem, solí, vajíčkem a žloutkem, můžete přidat ještě mléko (těsto by se nemělo lepit, ani být příliš tuhé). Vypracujte těsto a nechte v teple kynout ideálně hodinu a půl. Potom ho rozdělte na menší dílky a z nich pleťte copánky – houstičky. Potřete je vyšlehaným bílkem, posypte mákem, solí či kmínem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova, asi 20 minut.
Šunková pomazánka
4 porce, příprava: 10 minut
* 150 g kvalitní dušené šunky
* 50 g másla
* 80 g žervé
* 1 menší jablko
* šťáva z citronu
* sůl
Šunku s máslem a žervé rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte oloupané a nastrouhané jablko a trošku šťávy z citronu. Podle potřeby dochuťte solí. Náš TIP: Pokud se vám pomazánka zdá moc hustá, můžete vmíchat i lžičku bílého jogurtu nebo majonézy.
NÁŠ TIP
Místo housek můžete z těsta vytvarovat rohlíky. Vyválejte ho dokulata, rozdělte na výseče a ty smotejte.
Celerovomrkvová pomazánka
4 porce, příprava: 10 minut
* 2 větší mrkve
* 1 celeru
* 150 g měkkého salámu
* 2 lžíce majonézy
* sůl a pepř
Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte nadrobno, přidejte na malé kousky nakrájený měkký salám, majonézu a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte raději jemnější strukturu, ještě ji rozmixujte.
Makrelová pomazánka
4 porce, příprava: 15 minut
* 1 uzené makrely
* 160 g žervé
* 4–6 ředkviček
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl a pepř
Oberte maso z makrely bez kostí. Utřete ho pomocí vidličky společně s žervé, přidejte omyté a nadrobno nakrájené ředkvičky a plnotučnou hořčici. Dochuťte solí a pepřem.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.