Jsou teplé večeře nutností?

Kouká na vás tchýně skrz prsty?
Možná že otázka teplých večeří u vás přichází na přetřes častěji, než je vám milé. Někdy teplé jídlo vyžaduje manžel (pokud byl od maminky zvyklý na komfort), občas na vás kouká nevraživě vlastní matka nebo tchýně (pokud s vámi bydlí): že těm chudákům dětem nedáte nic pořádného a manžela že odbýváte ještě hůř (chlap přece potřebuje vydatně jíst!)
Berte to s nadhledem – pokud je čas, není na škodu mít teplé jídlo k večeři častěji. A třebaže se to zdá nesmyslné, teplá večeře prospěje v létě tělu i zažívání víc, než prochlazený jogurt. Studená strava ve vysokých letních teplotách způsobuje zahušťování krve a redukci tělních tekutin, studené jogurty přímo z lednice příliš ochlazují a vedou k trávicím potížím (nadýmaní, křeče v žaludku).
Šetřete časem na přípravu večeře
Teplá letní večeře neznamená hodiny strávené u plotny nad přípravou složitých omáček a kynutých knedlíků – na noc stejně nejsou vhodné těžké a tučné pokrmy. Využijte toho, co buď sklidíte na zahradě, nebo si vyberete při nákupu: zelenina a ovoce skýtá mnoho variant i k teplým úpravám jídla.
Výborná zeleninová rizota můžete udělat z mnoha druhů zeleniny (paprika, cukety, lilky), hodí se i houby (nerostou-li, dejte žampiony), z rajčat a okurek uděláte salát ve chvilce.
Příprava dušené zeleniny nezabere příliš času, a jako „zákusek“ můžete mít vychlazený třeba rychlý kompot z dozrávajících jablek (na čtvrtky nakrájená jablka necháte jen přejít varem ve vodě s přídavkem skořice a hřebíčku, cukru trošku).
Pečivo a uzeniny jsou nouzovým občasným řešením, i když jsme národem milujícím uzeniny… Obzvlášť v létě mají volně krájené salámy sklon k rychlému „zezelenání“, stačí i delší cesta z prodejny domů a můžete salám vyhodit. Tučné sýry, pokud je máte rádi, nechte spíš ke snídani právě tak, jako pečivo.
Grilování patří k létu
Ve všední den se asi grilování moc věnovat nemůžete, zato o víkendech si ho můžete užít dosyta. I takto připravená večeře může být lehká a zdravá, pokud místo vepřového ugrilujete kuřecí nebo rybí maso.
Večeře je to rychlá a výborná, doplnit ji můžete zeleninovým salátem. Někdo rád i grilovanou zeleninu, a pokud jste to ještě nezkusili, ochutnejte. Mnoho receptů najdete jak v časopisech, tak na internetu a zjistíte, že grilovat lze prakticky veškerou zeleninu s překvapivě chutnajícím výsledkem.
Zatracovat buřty upečené nad ohněm? Posezení u ohníčku patří k romantice léta, a kvalitní špekáčky s chlebem jistě nikoho nezahubí. Pro děti je zážitek pobýt s rodiči večer u ohně, a umazat si pusu i ruce bez napomínání.
K večeři patří i nápoje
Horké dny přímo svádějí k tomu, aby se člověk ochladil hodně studeným pitím. Všimli jste si, že po takovém ledovém doušku se orosíte jak sklenice, a navíc máte za chvilku žízeň snad ještě větší? Ledové nápoje nejsou nejlepší pro vaše zažívání (ale chutnají tak skvěle, že?), protože ochlazují příliš trávicí systém.
Pití vlažných a teplých nápojů není u nás v letním období zvykem, zato národy žijící v horkých oblastech už dávno přišli na to, že se ve vedru žízeň nejlépe zažene vlahým (teplým) nápojem.
Zkuste si udělat do konvice dobrý čaj s citronem a nechte jej vychladnout jen na pokojovou teplotu. Někdo rád bylinkové čaje (máta, meduňka, šípek), i to jsou vhodné letní nápoje. Do ovocných šťáv a džusů alespoň nepřidávejte kostky ledu, prokážete svému zdraví lepší službu, než šokem z ledového pití.
Příliš se ale nad přípravou teplé večeře netrapte: mnohé jednoduché recepty ozvláštníte použitím jiných bylinek či koření, použití olivového oleje do salátu taky prospívá zdraví a všechno, co dodává tělu tekutiny je v létě důležité. Využijte také čerstvého ovoce a zeleniny jako zdroje vitamínů. A bude-li k večeři jen zeleninový salát? Žádné neštěstí, však to rodině v zimě „vynahradíte“ večeří s bramboračkou a lívanci.