Kapusta? Vezměte ji na milost! | e15.cz

Kapusta? Vezměte ji na milost!

Jana Chmelíková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Tato kadeřavá zelenina bohužel nepatří v české kuchyni mezi oblíbence, ale my si myslíme, že to je škoda. Zahoďte předsudky a dejte jí šanci! Až vyzkoušíte naše recepty, možná se dříve přehlížená kapusta stane hvězdou vaší zimní tabule.

Zelené thajské kari s kuřetem

4 porce - příprava: 40 minut

* 150 g zeleného minililku
* 4 kuřecí prsní řízky
* 1 hrst čerstvého koriandru
* 3 různobarevné chilli papričky
* 3 cm kořenu galangal
* 3 stonky citronové trávy
* 4 listy ze středu kapusty
* 3 lžíce kokosového oleje
* 4 stroužky česneku
* 600 ml kokosového mléka
* 1–2 lžíce rybí omáčky
* 8 kafírových listů

Lilky očistěte. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. Lístky koriandru otrhejte ze stonků. Chilli papričky nakrájejte na kolečka. Galangal oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu nasekejte na asi 1 cm dlouhé kousky. Kapustu nakrájejte na proužky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm jemně nasekaný česnek a chilli papričky. Zalijte kokosovým mlékem a chvíli poduste. Dochuťte rybí omáčkou. Přidejte minililky, kafírové listy, galangal, citronovou trávu a kapustu. Přiveďte k varu a duste asi 10 minut. Nakonec vložte kuřecí maso a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte posypané koriandrem.

Zelené thajské kari s kuřetemAutor: Ženy - E15

Kapustový salát s mangem a mozzarellou

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 listů ze středu kapusty
* 1 mango
* 4 mozzarelly (po 125 g)
* 1 avokádo
* 50 g makadamových ořechů
* sůl a pepř

ZÁLIVKA:
* 2 lžičky dijonské hořčice
* kůra z 1 biopomeranče
* 3 lžíce bílého balzamika
* 3 lžíce medu
* 3 lžíce olivového oleje
* špetka chilli vloček
* sůl a pepř

Všechny ingredience na zálivku promixujte a dochuťte solí a pepřem. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a natrhejte na kousky. Mango oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Mozzarellu natrhejte na kousky. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu vydloubněte lžící. Nakrájejte ji na proužky. Všechny připravené ingredience promíchejte a zakápněte dresinkem. Podávejte s opečenou bagetou.

Kapustový salát s mangem a mozzarellouAutor: Ženy - E15

Tortilla s kapustou a kozím sýrem

4 porce - příprava: 50 minut

* 500 g brambor uvařených ve slupce
* 6 středně velkých listů kapusty
* 120 g sušených rajčat
* 12 vajec
* sůl
* růžový pepř
* 250 g čerstvého kozího sýra

Brambory uvařte den dopředu do poloměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a nakrájejte na proužky. Okapaná sušená rajčata nakrájejte na poloviny. Vše opatrně promíchejte a nasypte do vymazané kulaté zapékací misky. Zarovnejte. Vajíčka rozšlehejte, osolte a opepřete a zalijte jimi směs v zapékací misce. Navrch položte kousky kozího sýra a pečte asi 35 minut, dokud vejce nezatuhnou. Tortillu podávejte nakrájenou na trojúhelníky a posypanou nadrceným růžovým pepřem.

Tortilla s kapustou a kozím sýremAutor: Ženy - E15

Treska se zeleninovou kaší

4 porce - příprava: 50 minut

* 5 středně velkých listů kapusty
* sůl a pepř
* 700 g dýně hokkaidó nebo muškátové
* 4 filety tresky bez kůže (po 150 g)
* 3 lžíce másla
* 140 g plátkové slaniny
* muškátový oříšek
* 100 ml zakysané smetany
* 50 g strouhaného křenu

Troubu zapněte na 180 °C. Listy kapusty nakrájejte na proužky a vložte je asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Dýni nakrájejte na kousky (muškátovou je potřeba loupat, hokkaidó ne) a vařte v osolené vodě 10 minut doměkka.

Porce tresky osušte a umístěte vedle sebe do zapékací misky. Zakápněte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi dokřupava, nesmíte ji ale přesušit. Slitou dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory na kaši. Pak ji smíchejte s většinou kapusty (trochu jí osmažte ve výpeku ze slaniny na ozdobu) a asi třetinou nalámané slaniny. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Zakysanou smetanu promíchejte s nastrouhaným křenem, osolte a opepřete. Tresku podávejte na lůžku z dýňové kaše a ozdobte zbylou slaninou a osmaženou kapustou. Křenová smetana slouží jako dip.

Treska se zeleninovou kašíAutor: Ženy - E15

Špagety s kapustovým pestem

4 porce - příprava: 35 minut

* 4–5 listů ze středu kapusty
* 2 stroužky česneku
* 60 g piniových oříšků
* 80 g parmazánu
* 30 ml olivového oleje
* 500 g špaget
* sůl a pepř
* 2 lžíce másla
* 200 g choriza
* 250 g cherry rajčátek

Kapustu omyjte, osušte a nakrájejte nahrubo. Dejte do mixéru. Přidejte česnek, 40 g piniových oříšků, 40 g parmazánu a olivový olej. Rozmixujte na pesto. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Zbylé piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Na másle orestujte na kolečka nakrájené chorizo a na poloviny překrojená cherry rajčátka. Těstoviny sceďte a promíchejte s pestem. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte ozdobené oříšky, chorizem, rajčátky a zbylým nastrouhaným parmazánem.

Špagety s kapustovým pestemAutor: Ženy - E15

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: Jana Chmelíková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video