Karotkové hody nejen pro vegetariány
Karotková polévka s řapíkatým celerem
4 porce - příprava: 40 minut
* 500 g karotky
* 2 lžíce másla
* 1 velká brambora typu C
* 1 stvol řapíkatého celeru
* 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
* sůl a pepř
* worcesterská omáčka
* drcené chilli na dochucení
Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci orestujte na rozehřátém másle, až pustí barvu. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka (asi 20 minut).
Polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou čerstvými celerovými lístky, případně dochucenou worcesterskou omáčkou a chilli. Můžete ji podávat i v silnostěnných sklenkách s celerovou natí, jako se podává koktejl Bloody Mary.
Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě
4 porce - příprava: 40 minut
* 12 kuřecích paliček
* sůl a pepř
* olivový olej
* několik lžic medu
* 250 ml karotkové šťávy
Kuřecí maso opláchněte a osušte. Pak ho osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte medem promíchaným s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.
Vařené hovězí s dušenou máslovou karotkou
4 porce - příprava: 2 hodiny
* 1,5 kg loupané plece nebo květové špičky
* několik malých cibulek
* 1–2 lžíce octa
* 3 lžíce přírodního cukru
* ½ mrkve
* vařené nové brambory k podávání
* bobkový list, kuličky pepře, špetka soli a cukru na dochucení
NA KAROTKU:
* 1 kg karotky
* 3 lžíce másla
* ½ lžičky cukru
* sekaná petrželka
Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte celé cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pomalu přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte, až bude maso zcela měkké. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.
Mezitím si připravte karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka, případně na efektní šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou duste, až bude křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut).
Pokud je třeba, podlijte ji trochou vody, nebo lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s hovězím masem, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami posypanými nasekanou petrželkou.
Náš TIP: Brambory můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.
Karotkové lívanečky s ořechy
4 porce - příprava: 20 minut
* 1,5 hrnku hladké mouky
* ½ lžičky soli
* 2 lžičky prášku do pečiva
* ½ hrnku opražených nasekaných vlašských ořechů
* 1 lžička mleté skořice a vanilky
* špetka perníkového koření
* ½ hrnku krupicového cukru
* ½ hrnku podmáslí
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 2 velká vejce, prošlehaná
* 500 g jemně nastrouhané karotky
* 3 lžíce změklého másla
* 2 lžíce medu
Mouku promíchejte v míse se solí, práškem do pečiva, ořechy a kořením. V jiné míse smíchejte cukr s podmáslím, olejem a vejci. Pak obě směsi spojte a vmíchejte karotku. Nepřilnavou pánev rozehřejte, potřete trochou oleje a smažte lívanečky, asi 2 minuty z každé strany. Podávejte s máslem utřeným s medem.
Jedná se vlastně o mladou mrkev, která je sladší a menší než obligátní červený kořen. Používá se k přípravě šťáv, do salátů, omáček, polévek nebo jako příloha. Má také nezanedbatelné účinky na lidské zdraví, nejen pro obsah vitaminu A. Například je zdrojem vlákniny a podle posledních výzkumů působí jako prevence rakoviny.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.