Káva z vlastní sklizně: Vypěstujte si kávovník doma | E15.cz

Káva z vlastní sklizně: Vypěstujte si kávovník doma

Irena Forejtová

Opravdu si při odpolední siestě můžete vychutnat svůj šálek kávy, kterou si vypěstujete vlastníma rukama. Z pražených zrnek ale kávovník nevyroste – semínka se dají sehnat u pěstitelů exotických rostlin.

O původu kávy se dodnes přou Jemenci s Habešany. Není důležité, kdo drží prvenství, k africkému kontinentu vůně kávy prostě patří. Stálezelená rostlina horských lesů Etiopie je rozšířena v celém tropickém pásmu, proto se k hlavním producentům kávy, mimo Etiopii (dříve Habeš), řadí Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indonésie a Vietnam.

Kávovníkové plantáže se dodnes mnoho nezměnily, keře či nízké stromy se udržují řezem tak, aby umožňovaly ruční sklizeň. Ovšem technologie zpracování je už jiná „káva“. Čím je zrnko kávy hladší a vybroušenější, tím získává na kvalitě a také na ceně.

Autor: Ženy - E15

Ale vraťme se z plantáží zpět domů. V českých zemích se s kávou začalo obchodovat teprve před třistapadesáti lety. Tehdy byl aromatický nápoj výsadou šlechty, která se ráda chlubila čímkoli exotickým a neobvyklým. Zkusme se vrátit do časů kávových dýchánků a bezstarostných dnů trávených v zámecké zimní zahradě. Zkusme něco, co budou vaši známí a přátelé obdivovat.

====Vypěstujte si kávovník====
Pokud se vám podaří získat semena (ne pražená), zasejte je do lehké, výživné a hlavně kyselé půdy (kávovník nesnáší vápno). Čerstvá semena klíčí po 3 až 4 týdnech.

Kávovník nesnese přímé slunce, proto se spokojí s východním či západním oknem. Rostlina potřebuje teplotu kolem 20 °C a dostatek zálivky, protože listy odpaří hodně vody. Při přelití žloutnou listy, takže všeho s mírou! Kávovník každoročně přesazujte.

Autor: Ženy - E15


Během vegetace jednou za 14 dnů přihnojte tekutými hnojivy. Pokud je kávovník příliš vysoký, můžete jej klidně seříznout v době vegetace. Pro podpoření zahuštění korunky, můžete větvičky zaštipovat, pak rozvětví.

Třetím až čtvrtým rokem začíná rostlina kvést. Květy jsou bílé, výrazné jasmínové vůně. Červená semena dozrávají různě dlouhou dobu, někdy i více jak devět měsíců, proto kávovník často kvete i plodí zároveň. Semena nasládlé chuti můžete použít pro další pěstování nebo si z nich můžete upražit vlastní kávu.

Autor: Ženy - E15
====Jak upravit kávovníková semena k pražení?====
Usušená semena zbavte osemení a zbytky slupek vyfoukejte. Na rozpálené pánvi pražte asi 20 minut za stálého míchání. Podle odborníků prý může zrnko kávy zůstat ve slupce ukryté dlouho, ale pražením naopak rychle ztrácí vůni i chuť.

Autor: Irena Forejtová
23. listopadu 2009

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!