Když je v kuchyni málo místa | E15.cz

Když je v kuchyni málo místa

Josef Kraus

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Ne každý má možnost rozvrhnout si vlastní kuchyň v rozsáhlém rodinném domě. Není ovšem nutné trpět ve značně omezené místnosti plné spotřebičů. Upravte si kuchyň pro větší pohodlí.

Nedostatek místa v kuchyni řeší především obyvatelé menších bytových jednotek, ovšem s rostoucí rodinnou a nároky se do této situace mohou dostat i majitelé rodinných domků či větších bytů. Rekonstrukce bytového jádra a zvětšení této místnosti na úkor jiné může být jisté řešení, nicméně ne vždy je kde brát a rovněž nemusí být ani za co. Nabízíme vám proto několik tipů, jak se za nižší finanční náklady domoci většího prostoru v kuchyni.

Co se v kuchyni dělá?


Asi nejdůležitější veličinou, která ovlivňuje prostornost kuchyně je její rozvržení vzhledem k jejímu užití a účelnosti. Kuchyně bývají většinou podél jedné stěny, rohové či na obou stranách chodby. Bývají nejčastěji rozčleněny na přípravnou, varnou a mycí část. Návaznost jednotlivých úseků na pracovní činnost významně ovlivňuje efektivitu práce.

Samotného prostoru se již dotýká méně. Pokud je ale kuchyně doplněna ještě o část určenou ke stravování, hned zde nalezneme možnost úspory. Základní otázka zní, jestli vůbec potřebujete jíst právě v kuchyni, která trpí nedostatkem místa. Někteří se tuto situaci rozhodli řešit vytvořením jídelního koutu např. v obýváku. Jinou možností, která je v posledních několika letech velice populární, je nahrazení velkého rodinného stolu barem, který tvoří součást kuchyňské linky.

Autor: Ženy - E15


Tento moderní prvek je samozřejmě vhodný především pro rodiny s nízkým počtem členů, nebo pro ty, co se nestravují pravidelně spolu ve stejný čas. Více strávníků by mohl spolehlivěji zabezpečit rozkládací či vyklápěcí stůl. Ten při vaření nezabírá žádné (nebo jen velice malé) místo a k jeho rozprostření dojde pouze v době stolování.

Spotřebiče


Dalšími výraznými činiteli působícími na prostor v kuchyni jsou množství, velikost a umístění spotřebičů. Zde je třeba se nejdříve zamyslet nad tím, zdali konkrétního pomocníka skutečně potřebujete denně přítomného na lince. Děláte si tousty jednou za měsíc? Šup s toustovačem do skříně. Používáte kávovar pouze v přítomnosti návštěvy? Zbytečná věc zabírající místo.

Některé spotřebiče ale používáte denně, takže jeho časté schovávání není efektivní, nebo dokonce vůbec možné. Dobře se dá pracovat např. s mikrovlnkou, kterou lze zabudovat do skříněk nad linku, aby nezabírala pracovní prostor. Je nutné ale pečlivě zvážit výšku umístění, abyste nezískali místo na úkor manipulace či bezpečnosti. Vytahovat horkou polévku z vysoko položené trouby hrozí nepříjemným popálením.

Autor: Ženy - E15


Pracovat se dá i s myčkou a sporákem. Vhodné je sáhnout po užších modelech, které se dají zabudovat přímo do linky. Nad nimi můžete bez problémů připravovat jídlo. Další úsporou je zrušení odkapávací plochy vedle dřezu. Ta se dá nahradit myčkou, nebo přenosným odkapávačem, který se pak umístí rovnou nad dřez.

Neplýtvat prostorem


Jiným způsobem zvětšování kuchyně je zúžení jedné části linky. Tím vznikne větší prostor pro pohyb hospodyňky či umístění jídelního koutu, baru atd. Na tuto malou část, která může mít šířku i méně než 40 cm pohodlně odložíme např. varnou konvici, sadu nožů, toustovač, váhu apod. K podobnému odkladu lze využít i případný kout v lince, pokud ji máme umístěnou do rohu. Pro práci je kout nevhodný, pro uložení fritovacího hrnce či třeba odkapávače nebo drtiče odpadu je ale použitelný.

Velkým problémem bývá skladování. Ideálním nástrojem pro úschovu načiní, nástrojů i surovin na vaření jsou moderní výsuvné, výklopné a otáčecí skříňky. Jednoduchý mechanismus, ale zato vysoká účinnost. Vejde se do nich zpravidla větší množství předmětů než do klasických skříní a zásuvek, a navíc ještě na všechny pohodlně dosáhnete, aniž by bylo třeba se v nich zdlouhavě a rachotivě přehrabovat.

Vhodné je samozřejmě využití nejrůznějších vnitřních i vnějších poliček. Přímo nad linku tak lze umístit kořenky, ochucovadla a další suroviny. Budou po ruce, ale nezaberou fyzicky tolik cenný prostor. Všechny výše uvedené prvky se dají navíc skloubit do elegantního, moderního a líbivého vzhledu, aniž by kuchyň vypadala přeplácaně, přeplněně či chaoticky.

Optický klam


Zvětšení místnosti se dá samozřejmě pomoci i vizuální cestou. Reálný prostor vám sice nepřibude, ale kuchyň pak nebude vypadat tak stísněně. Známou věcí je použití světlých barev. Čím světlejší, tím více se světla bude odrážet a opticky vzbuzovat dojem prostorové hloubky. Samozřejmě je třeba tento dojem zkombinovat s účelností, protože zcela bílá kuchyň bude vypadat neustále špinavě a při jejím vybílení se často nadřete.

Důležitý je logicky dostatek světla, který spíše vytvoří bodová svítidla, dlouhé zářivky či pravidelně rozmístěné lampy než jeden uprostřed místnosti zavěšený lustr. Rovněž jednoduchost a hladkost nábytku opticky místnost zvětší, zatímco komplikované tvary se spoustou plastických ozdob jsou v tomto případě na škodu.

Autor: Josef Kraus
13. listopadu 2010

Autor: Josef Kraus

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.