Kmín

Popis
Kmín je dvouletý i vytrvalý, má lysou, přímou a rozvětvenou lodyhu, střídavé listy a obojaké, pětičetné květy. Plody jsou obloukovitě zakřivené dvounažky. Roste na loukách střední a severní Evropy i v mírném pásmu Asie.
Pěstování
Kmín klíčí na světle, proto ho v dubnu vyséváme do vlhké půdy na slunné stanoviště s tenkou vrstvou zeminy. Velmi mu prospívá kompost. Rostliny se po 3-4 letech vyčerpají, pak je třeba nahradit je novými. Nepěstujte je v blízkosti kopru, protože se vzájemně opylují a vznikají tak bezcenné hybridy.
Použití
Kmín patří k nejstarším kořením v Evropě. Je nenahraditelný při pečení chleba i jiného pečiva, dochucujeme jím polévky, omáčky, saláty, zelí, sýry, tvarůžky a mnohé další pokrmy.
Účinky na organismus
Kmín povzbuzuje trávení a působí proti nadýmání. Má protikřečové a protimikrobní účinky, pomáhá při nachlazení, kašli, jaterních a žlučníkových potížích, při poruchách trávení a nechutenství. V lidovém použití se kmín používá jako prostředek pro úpravu nepravidelné menstruace, zevně v mazáních proti revmatickým a ischiatickým bolestem a proti kožním parazitům. Obsahuje silice, složené cukry, mastný olej, bílkoviny a kumaruny.