Kopr vonný

Popis
Pochází z Orientu, z Íránu a z Přední Indie. Je to jednoletá bylina 45-75 cm vysoká s jemně členěnými modrozelenými listy
a dutými stonky. Okolíky krémově žlutých květů střídají později tmavě hnědá semena.
Pěstování
Kopr se řadí k jednoletým rostlinám. Vyséváme v dubnu až do července přímo do záhonu, který přihrneme asi 3 cm vysokou zeminou, aby semínka mohla klíčit ve tmě. Kopr má rád slunce, ale i polostín, půdu udržujeme vlhkou, vysetá semena nesmí přeschnout. Kopr dobře prospívá také v truhlících. Listy se sklízejí celé léto, semena v září k sušení.
Účinky na organismus
Kopr rozšiřuje cévy, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a vykašlávání, zlepšuje zažívání, zvyšuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče a působí proti plynatosti.
Použití
Kopr samozřejmě neodmyslitelně patří do okurkového láku a koprové omáčky či polévky. Používá se také k rybám, do salátů, majonéz. Kopr se někde přidává do kysaného zelí nebo salátu z kysaného zelí, koprová nať do bylinkového octa a do bylinkového másla. Čerstvý kopr můžeme dát také zamrazit do mrazáku a uchovávat ho tak čerstvý po dlouhou dobu.