Leden mnoha chutí
Pečené kuřecí kousky na medu
4 porce - příprava: 45 minut
* 4 kuřecí stehýnka
* 4 lžíce medu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1/4 lžičky drcených sušených chilli papriček
* 40 ml rybí omáčky
* 40 ml sójové omáčky
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 200 g růžičkové kapusty
* 100 g jasmínové rýže
Kuřecí stehýnka rozdělte na horní a dolní díl. V míse smíchejte med, citronovou šťávu, chilli, rybí a sójovou omáčku a zázvor. Stehna vložte do marinády a promíchejte. Pak je přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 25 minut.
Kapustičky očistěte a povařte je v osolené vodě 10 minut. Slijte. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Pečené kuře podávejte s kapustou a rýží.
Tažin se sušenými meruňkami
4 porce - příprava: 90 minut
* 1 kg telecího hrudí
* 1/2 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1 tyčka skořice
* 1 badyán
* 100 g sušených meruněk
* 50 g celých mandlí
* 20 g loupaných nesolených pistácií
* 200 ml vývaru
* 1/2 svazku čerstvého koriandru
* 1/2 svazku zelené petrželky
Maso a cibuli nakrájejte. V pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte maso a orestujte. Až bude opečené, přidejte koření a orestujte.
Meruňky nakrájejte a propláchněte horkou vodou. Přidejte je s mandlemi a pistáciovými oříšky k masu. Zalijte vývarem. Zaklopte a duste asi hodinu. Přidejte koriandr a petrželku. Podávejte s chlebovými plackami.
Pesto ze směsi semínek s rohlíčky
4 porce - příprava: 45 minut
* 1 těsto na pizzu
* 1 vejce
* 2 lžičky nemletého máku
NA ZELENÉ PESTO:
* 50 g loupaných dýňových semínek
* 25 g loupaných pistácií
* 1 lžíce sezamového oleje
* 1/4 svazku petrželky
* 20 g strouhaného parmazánu
NA TMAVÉ PESTO:
* 25 g sezamových semínek
* 50 slunečnicových semínek
* 25 g loupaných dýňových semínek
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 1 lžíce sladké papriky
* 20 g strouhaného parmazánu
Těsto na pizzu rozložte na vál. Nakrájejte ho na malé trojúhelníky a stočte do rohlíků. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Na zelené pesto vložte všechny ingredience do hmoždíře a utřete. Na tmavé pesto opražte nasucho na pánvi sezam a slunečnicová semínka. Vložte je do mixéru s dýňovými semínky a olejem a umixujte. Pak přidejte papriku a parmazán. Vyndejte z trouby upečené rohlíčky a podávejte je s pestem.
Náš TIP: Hnědé pesto chutná jako burákové máslo, zelené je jemné svěží. Opražením se rozvine chuť semínek.
Široké nudle s ořechovou omáčkou
4 porce - příprava: 30 minut
* 1 šalotka
* 20 g másla
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g pekanových ořechů
* 20 g hladké mouky
* 100 ml bílého vína
* 100 ml vývaru
* 250 ml smetany 12%
* 50 g parmazánu
* sůl a pepř
* 20 g pistáciových oříšků, loupaných a nesolených
* 400 g širokých nudlí
Šalotku nakrájejte nadrobno. Rozpusťte máslo a šalotku na něm nechte zesklovatět. Přidejte ořechy a lehce je orestujte. Pak zasypte hladkou moukou a krátce orestujte. Vlijte víno, rozmíchejte a nechte minutu vařit.
Zalijte vývarem a nechte 10 minut vařit. Rozmixujte dohladka. Pak vlijte smetanu, nechte přejít varem a dochuťte parmazánem, solí a pepřem.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte nudle a vařte je asi 7 minut. Pak je sceďte a vložte do omáčky. Na talíři posypte nasekanými pistáciemi.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.