Léto ve skleničce: Osvěžující letní drinky

Jahodovo-mangová limonáda
6 skleniček příprava: 15 minut 1/2 šálku krupicového cukru 750 ml sektu 1 1/2 šálku bílého rumu 300 g čerstvých jahod 2 menší manga 1 limetka saturejka V menším hrnci přiveďte k varu 1/2 šálku vody a cukr a pokračujte ve vaření, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup nechte vychladnout. Smíchejte sekt, rum, nakrájené jahody, mango a limetku, saturejku a dvě hrsti ledu. Přidejte připravený vychlazený sirup a promíchejte. Podávejte v zachlazených skleničkách.
NÁŠ TIP Saturejku můžete nahradit oblíbenou mátou nebo zkuste třeba bazalku.
Broskvový drink s rozmarýnem
8 skleniček příprava: 20 minut
120 g krupicového cukru 4 zralé broskve 4 snítky rozmarýnu 7 dl růžového vína 1 l studené sody V menším hrnci přiveďte k varu 350 ml vody s cukrem a míchejte tak dlouho, až se rozpustí. Do sirupu přidejte nakrájené broskve s rozmarýnem a opět přiveďte k varu. Hotový sirup dejte vychladnout stranou, rozmarýn z něj vyjměte. Sirup s ovocem smíchejte s vychlazeným růžovým vínem a sodovkou. Přidejte nasekaný led a hned podávejte.
Rumová sangria
6 skleniček příprava: 15 minut
2 pomeranče, nakrájené na tenké plátky 2 citrony, nakrájené na tenké plátky 2 limetky, nakrájené na tenké plátky 1 kiwi, oloupané a nakrájené 60 ml citronové šťávy 2 lžíce limetkové šťávy 80 g krupicového cukru 120 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru 240 ml bílého rumu 80 ml kokosového rumu 500 ml pomerančového džusu 250 ml sody Pomeranče, citrony, limetky, kiwi, šťávy a cukr dejte do velké mísy. Na ovoce nalijte Cointreau, bílý rum, kokosový rum a pomerančový džus.
Lehce promíchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte odležet v ledničce alespoň dvě hodiny. Před podáváním do sangrie přidejte vychlazenou sodu. Podávejte s ledem, v každé skleničce by mělo být také několik kousků ovoce.
Náš TIP: Sangrii můžete připravit z kteréhokoli vašeho oblíbeného ovoce, skvělá je třeba s vodním či cukrovým melounem.
Kokosový nápoj s rybízem
4 skleničky příprava: 10 minut 250 g čerstvého rybízu 200 ml kokosového mléka 2 lžíce krupicového cukru 700 ml sody Vezměte asi polovinu rybízu bez větviček a rozmačkejte jej, abyste dostali čerstvou šťávu. Kokosové mléko, cukr a sodovku promíchejte. Přidejte rozmačkaný i celý rybíz a opět promíchejte. Nakonec můžete ozdobit větvičkou rybízu. Drink podávejte dobře vychlazený s ledem.
Marocký ledový čaj
4 skleničky příprava: 30 minut 1 svazek čerstvé máty 2 sáčky zeleného čaje 2 lžíce krupicového cukru 2 limetky nakrájené na plátky V hrnci nebo v rychlovarné konvici přiveďte k varu 800 ml vody.
Stranou si odložte menší svazeček máty. Zalijte sáčky zeleného čaje a zbytek čerstvé máty vodou a nechte odstát asi 5–7 minut.
Přidejte cukr a promíchejte. Připravený čaj nechte vychladnout. Před servírováním přidejte na plátky nakrájené limetky, lístky čerstvé máty a led.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.