Libeček

Popis
Tato v kuchyni již nepostradatelná bylinka má svůj původ v Íránu. Je to statná vytrvalá bylina s vícehlavým oddenkem a rozvětvenou dutou lodyhou vysokou až 2,4m. Má široké lesklé listy, v létě husté okolíky zelenkavě žlutých květů s zlatohnědými dvounažkami.
Pěstování
Libeček potřebuje pro svůj zdárný růst výživnou půdu, světlé stanoviště až polostín a důkladnou zálivku. Můžeme přímo vysévat nebo zasadit již vzrostlé sazeničky, které časem velmi zmohutní. Na pěstování není příliš náročný, přes zimu nadzemní části omrznou, ale na jaře vyrazí nové rychle rostoucí výhony. Pěstování v nádobách je velmi výhodné, můžete tak sklízet čerstvé lístky i během zimy. POkud zvolíte pěstování v nádobách, umístěte je doma do světlé chladnější místnosti. Libeček množíme nejlépe dělením, protože vysévání semen je zdlouhavé a semena jsou často napadána houbovými chorobami.
Použití
Libeček je velmi aromatický a chutná po celeru. Ochutí polévky, omáčky, pečínky, guláš, bývá součástí bylinkové natě. Libeček můžete také zmrazit nebo naložit do soli.Účinky na organismus
Tato bylinka je močopudná, používá se při infekcích močového traktu, ledvinových a žlučníkových kamenech, působí proti nadýmání, zastavuje růst baktérií, pomáhá při menstruačních potížích. Zlepšuje odkašlávání. Jako koupel se používá na špatně se hojící rány a při plísňových kožních onemocněních.