Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně

Borůvky
Nechte vajíčka louhovat 20 až 25 minut ve šťávě z borůvkového kompotu a docílíte sytě fialové barvy.
Kurkuma
Máloco barví tak krásně jako kurkuma! Různé sytosti docílíte rozdílnou dobou louhování.
Cibulové slupky
Namíchejte různý poměr hnědých a červených slupek od cibule a vejce s nimi uvařte.
Kmín
Světle hnědé barvy v nazelenalém tónu docílíte povařením vajec s drceným kmínem.
Sladká paprika
Na nálev na 3 vejce použijte 1 vrchovatou lžíci papriky. Vybarví se spíš až během schnutí.
Červená řepa
Světle narůžovělé barvy docílíte vařením s řepnou šťávou. Ve vodě je pak nechte ležet do druhého dne.
Borůvky
Pokud vejce necháte v borůvkové šťávě jen méně krátce, barva bude intenzivní.
Kopřivy
Mladé kopřivy obarví vejce během vaření na světle zelenou. Vyzkoušet můžete i trávu nebo mladé obilí.
Káva
Světle hnědou barvu získáte louhováním v silné kávě nebo černém čaji.
Tipy, jak na to
- V silně barevných nálevech lze vajíčka jen namočit, v těch slaběji barvících (řepa, kmín, paprika) je ideální je uvařit.
- Před barvením skořápky pořádně odmastěte – omyjte je v mýdlové nebo octové vodě.
- Do nálevu vždy přidejte lžíci octa, aby barva lépe držela.
- Po nabarvení osušená vejce namastěte špekem nebo máslem, aby se hezky leskla.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.