Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně | e15.cz

Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně

ZDROJ: Ženy - E15

Jana Chmelíková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Chystáte se na vajíčka? Rozhlédněte se ve své kuchyni po přírodních barvivech!

Borůvky

Nechte vajíčka louhovat 20 až 25 minut ve šťávě z borůvkového kompotu a docílíte sytě fialové barvy.

Kurkuma

Máloco barví tak krásně jako kurkuma! Různé sytosti docílíte rozdílnou dobou louhování.

Cibulové slupky

Namíchejte různý poměr hnědých a červených slupek od cibule a vejce s nimi uvařte.

Kmín

Světle hnědé barvy v nazelenalém tónu docílíte povařením vajec s drceným kmínem.

Sladká paprika

Na nálev na 3 vejce použijte 1 vrchovatou lžíci papriky. Vybarví se spíš až během schnutí.

Červená řepa

Světle narůžovělé barvy docílíte vařením s řepnou šťávou. Ve vodě je pak nechte ležet do druhého dne.

Borůvky

Pokud vejce necháte v borůvkové šťávě jen méně krátce, barva bude intenzivní.

Kopřivy

Mladé kopřivy obarví vejce během vaření na světle zelenou. Vyzkoušet můžete i trávu nebo mladé obilí.

Káva

Světle hnědou barvu získáte louhováním v silné kávě nebo černém čaji.

Tipy, jak na to

  • V silně barevných nálevech lze vajíčka jen namočit, v těch slaběji barvících (řepa, kmín, paprika) je ideální je uvařit.
  • Před barvením skořápky pořádně odmastěte – omyjte je v mýdlové nebo octové vodě.
  • Do nálevu vždy přidejte lžíci octa, aby barva lépe držela.
  • Po nabarvení osušená vejce namastěte špekem nebo máslem, aby se hezky leskla.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: Jana Chmelíková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video