Nedělní vyprošťováky
Vejce do skla
4 porce - příprava: 30 minut
* 30 g másla na vymazání skleniček
* 100 g slaniny
* 100 g baby špenátu
* 1 chilli paprička
* 50 g nakládaných okurek
* 200 ml smetany 33%
* sůl a pepř
* 1 hrst nasekané petrželky
* 8 vajec
* 40 g čedaru
Máslem vymažte zavařovací skleničky nebo skleničky z odolného skla. V míse smíchejte orestovanou slaninu se spařeným orestovaným baby špenátem, nasekanou chilli papričkou a okurkami. Vše zalijte smetanou a jemně promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte petrželku (část si nechte na ozdobu). Směs rozdělte do skleniček a do každé rozklepněte dvě vejce a lehce promíchejte, aby žloutky nepraskly. Skleničky vložte do vodní lázně a v troubě předehřáté na 180 °C zapékejte 15 až 20 minut. Můžete podávat zatepla i vychlazené.
Pikantní sendviče se šunkou a vejci
4 porce - příprava: 20 minut
* 16 plátků toastového chleba
* 100 g majonézy
* 1 chilli paprička
* 2 lžičky brusinkového džemu
* sůl a pepř
* 100 g slaniny na plátky
* 100 g dušené šunky
* 8 vajec
* ledový salát
Toastový chléb zbavte kůrek, potřete majonézou smíchanou s nasekanou chilli papričkou a brusinkovým džemem, dochucenou solí a pepřem, přidejte nakrájenou slaninu a šunku, usmažená volská oka, opraný ledový salát a uzavřete dalším chlebem.
Kafe smoothie
1 porce - příprava: 10 minut
* 100 ml silné černé kávy
* 100 ml kondenzovaného mléka
* 2 syrové žloutky
* 3 lžičky kolagenu (k dostání v DM drogerii)
* 1 lžíce javorového sirupu
* kokosový olej na zakápnutí (může být i olivový)
Uvařte velmi silnou kávu, přeceďte ji a nechte vychladnout. V mixéru ji smíchejte s kondenzovaným mlékem, žloutky, kolagenem, javorovým sirupem, popřípadě můžete přidat i led. Rozmixujte a servírujte ve skle zakápnuté olejem.
Pepřenky
4 porce - příprava: 6 dnů
* 8 filetů sledě i s kůží
* sůl a pepř
* 1 l vinného octa
* 4 velké šalotky
* řepkový olej na zalití
* 100 g hrášku
* 2 papriky
* 1 chilli paprička
* 10 kuliček pepře
* 5 kuliček nového koření
* 4 bobkové listy
Filety nasolte a vyskládejte do kameninové nádoby, ještě trochu prosolte a nechte přiklopené v chladu 2 dny. Potom ryby opláchněte, znovu je vyskládejte do kameninové nádoby a zalijte octem, aby byly celé ponořené. Nechte odležet v chladu další 3 dny. Pak filety vyjměte, nechte okapat, důkladně opepřete a vložte je do skleniček ve vrstvách proložené nakrájenými šalotkami, prolijte olejem, přidejte blanšírovaný hrášek, papriky, chilli a zbylé koření. Vše zalijte olejem. Nechte jeden den uležet.
Česnečka s kroupami a ztraceným vejcem
4 porce - příprava: 25 minut + namáčení
* 100 g krup
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* 4 brambory
* 1 l vývaru z uzeného masa
* 8–10 stroužků česneku
* majoránka
* bobkový list
* sůl a pepř
* 2 starší rohlíky
* 60 g ementálu
* 4 vejce
Kroupy den předem namočte do vody, aby změkly. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli a přidejte nakrájené oloupané brambory. Restujte dozlatova. Zalijte vývarem a přidejte prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a bobkový list, osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor asi 20 minut. Namočené kroupy vložte do osolené vroucí vody a vařte doměkka. Rohlíky nakrájejte na kostičky a na zbylém sádle usmažte krutony. Polévku podávejte s kroupami, nastrouhaným sýrem, krutony a ztraceným vejcem, nebo můžete vejce zavařit přímo do polévky.
Další tipy pro těžké ráno:
1. Na rozdivočelý žaludek pomůže mléko, které neutralizuje přílišnou kyselost, a také draslík. Ideální kombinací je proto koktejl ze studeného mléka, banánu a lžíce medu.
2. Pokud vás při kocovině trápí hlavně nevolnost, zkuste zázvorový čaj: kousek zázvoru nastrouhejte, zalijte vodou, slijte, doslaďte medem a popíjejte. Zázvor působí léčivě a navíc doplníte tekutiny.
3. Váš organismus je po propité noci pravděpodobně nejen dehydratovaný, ale také potřebuje fruktózu a ionty. To spraví iontové nápoje pro sportovce nebo čerstvý ovocný džus.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.