Nejslavnější dezerty z celého světa | e15.cz

Nejslavnější dezerty z celého světa

Johana Křížková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Každý kout zeměkoule má svou sladkou vlajkovou loď, za kterou stojí za to se vypravit. Co si pro změnu některý z populárních moučníků připravit doma?

Řecko: Baklava

12 porcí - příprava: 70 minut

* 350 g filo těsta
* 150 g vlašských ořechů + na ozdobu
* 150 g mandlí
* 2 bílky
* 2–3 lžíce medu
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 1–2 lžíce růžové vody
* 75 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy

Jednotlivé pláty těsta opatrně oddělte a zakryjte vlhkou utěrkou. Ořechy a mandle umelte, část ořechů si nechte na ozdobu. Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, přidejte med, mleté ořechy a mandle, skořici a růžovou vodu. Formu nebo menší plech vymažte máslem a střídejte vždy plát těsta potřený máslem a náplň. Zakončete několika pláty těsta promazanými máslem. Pečte asi 30 minut. Mezitím povařte cukr ve 125 ml vody asi jednu minutu, odstavte, nechte trochu vychladnout a vmíchejte citronovou šťávu. Hotovou baklavu vyjměte z trouby a ještě horkou potřete sirupem. Poklaďte ořechy a podávejte po vychladnutí nakrájenou na pravidelné tvary.

BaklavaAutor: Ženy - E15

Německo: Jablečný koláč

na formu o Ø 26 cm - příprava: 60 minut + odležení

TĚSTO:
* 200 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 vejce
* 50 g moučkového cukru
* 100 g másla
* máslo a hrubá mouka na formu

NÁPLŇ:
* 5 větších jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 100 g krupicového cukru
* 2 lžičky vanilkového cukru
* 1/2 lžíce citronové kůry
* 3 vejce
* 200 g zakysané smetany
* moučkový cukr na ozdobu

Mouku prosejte na vál. Přidejte sůl, vejce a moučkový cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a pomocí nože vše smíchejte. Potom rukama vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odležet do chladničky. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na měsíčky. Pokapejte je citronovou šťávou, předejdete tím jejich zhnědnutí. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu vymažte a vysypte. Těsto rozválejte a vyložte jím dno a okraje formy. Propíchejte vidličkou, poklaďte jablky a dejte předpéct na 35 minut. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a zakysanou smetanu. Nalijte na předpečený koláč a ještě 20 minut pečte. Podávejte vychladlý a poprášený moučkovým cukrem.

Jablečný koláčAutor: Ženy - E15

Francie: Čokoládové suflé

4 porce - příprava: 40 minut

* máslo a cukr na vymazání a vysypání formiček
* 60 g hořké čokolády
* 50 g másla
* 3 vejce
* 50 g krupicového cukru
* 1 lžíce hladké mouky
* moučkový cukr na ozdobu

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky na sufl é nebo zapékací misky vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem. Čokoládu rozlámejte a míchejte v horké vodní lázni, dokud se nerozpustí. Nechte lehce vychladnout a vmíchejte změklé máslo o přibližně stejné teplotě. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte v horké vodní lázni dokrémova, odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte do čokoládové hmoty. Bílky se zbylým cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu a spolu s hladkou moukou opatrně zapracujte do těsta. Potom směs rozdělte do vymazaných a vysypaných formiček a dejte péct do předehřáté trouby asi na 15 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Do těsta na sufl é můžete přidat špetku koření, třeba mleté skořice, hřebíčku nebo badyánu. Místo hořké čokolády můžete použít také kvalitní mléčnou.

Čokoládové sufléAutor: Ženy - E15

USA: Brownies s pekany

forma o rozměrech 20×20 cm - příprava: 60 minut

* máslo a hrubá mouka na vymazání
* 300 g hořké čokolády
* 150 g másla
* 4 vejce
* 300 g přírodního cukru
* špetka soli
* 130 g hladké mouky
* 100 g zakysané smetany
* 1 lžička mleté skořice
* 40 g pekanových ořechů

Troubu zapněte na 190 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Čokoládu nalámejte a nechte rozpustit v horké vodní lázni. Vmíchejte nakrájené máslo. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte zchladlou čokoládovou hmotu. Nakonec přidejte sůl, mouku, zakysanou smetanu a skořici a promíchejte. Ořechy nasekejte a přidejte do těsta. To nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 30 minut. Podávejte zchladlé, nakrájené na řezy.

Brownies s pekanyAutor: Ženy - E15

Itálie: Tiramisu do skleničky

4 porce - příprava: 20 minut

* 150 g cukrářských piškotů
* 3 žloutky
* 60 g moučkového cukru
* 250 g mascarpone
* 4–5 lžic strouhané čokolády + na ozdobu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 40 ml kávového likéru

Piškoty nalámejte. Žloutky s cukrem utřete do pěny. Vmíchejte mascarpone a strouhanou čokoládu. Smetanu vyšlehejte dotuha. A také vmíchejte. Do skleniček dejte trochu piškotů, pokapejte je likérem, naneste krém a několikrát zopakujte. Zakončete krémem. Posypte strouhanou čokoládou a nechte vychladit v chladničce.

NÁŠ TIP: Piškoty můžete také pokapat kávou, tiramisu tak získá jemnější konzistenci.

Tiramisu do skleničkyAutor: Ženy - E15

Další oblíbenci

  • CRÈME BRÛLÉE – legendární francouzský vanilkový dezert s karamelovou krustou
  • SACHRŮV DORT – tradiční perla vídeňských cukrářů, za kterou se vyplatí vydat do rakouské metropole
  • CHEESECAKE – americká klasika se sýrem philadelphia má mnoho podob, připravuje se dokonce i raw
  • CHARLOTTE – nepečený francouzský dezert z piškotů a lahodného krému, ozdobený jahodami

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: Johana Křížková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video