Nejslavnější dezerty z celého světa
Řecko: Baklava
12 porcí - příprava: 70 minut
* 350 g filo těsta
* 150 g vlašských ořechů + na ozdobu
* 150 g mandlí
* 2 bílky
* 2–3 lžíce medu
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 1–2 lžíce růžové vody
* 75 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
Jednotlivé pláty těsta opatrně oddělte a zakryjte vlhkou utěrkou. Ořechy a mandle umelte, část ořechů si nechte na ozdobu. Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, přidejte med, mleté ořechy a mandle, skořici a růžovou vodu. Formu nebo menší plech vymažte máslem a střídejte vždy plát těsta potřený máslem a náplň. Zakončete několika pláty těsta promazanými máslem. Pečte asi 30 minut. Mezitím povařte cukr ve 125 ml vody asi jednu minutu, odstavte, nechte trochu vychladnout a vmíchejte citronovou šťávu. Hotovou baklavu vyjměte z trouby a ještě horkou potřete sirupem. Poklaďte ořechy a podávejte po vychladnutí nakrájenou na pravidelné tvary.
Německo: Jablečný koláč
na formu o Ø 26 cm - příprava: 60 minut + odležení
TĚSTO:
* 200 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 vejce
* 50 g moučkového cukru
* 100 g másla
* máslo a hrubá mouka na formu
NÁPLŇ:
* 5 větších jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 100 g krupicového cukru
* 2 lžičky vanilkového cukru
* 1/2 lžíce citronové kůry
* 3 vejce
* 200 g zakysané smetany
* moučkový cukr na ozdobu
Mouku prosejte na vál. Přidejte sůl, vejce a moučkový cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a pomocí nože vše smíchejte. Potom rukama vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odležet do chladničky. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na měsíčky. Pokapejte je citronovou šťávou, předejdete tím jejich zhnědnutí. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu vymažte a vysypte. Těsto rozválejte a vyložte jím dno a okraje formy. Propíchejte vidličkou, poklaďte jablky a dejte předpéct na 35 minut. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a zakysanou smetanu. Nalijte na předpečený koláč a ještě 20 minut pečte. Podávejte vychladlý a poprášený moučkovým cukrem.
Francie: Čokoládové suflé
4 porce - příprava: 40 minut
* máslo a cukr na vymazání a vysypání formiček
* 60 g hořké čokolády
* 50 g másla
* 3 vejce
* 50 g krupicového cukru
* 1 lžíce hladké mouky
* moučkový cukr na ozdobu
Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky na sufl é nebo zapékací misky vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem. Čokoládu rozlámejte a míchejte v horké vodní lázni, dokud se nerozpustí. Nechte lehce vychladnout a vmíchejte změklé máslo o přibližně stejné teplotě. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte v horké vodní lázni dokrémova, odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte do čokoládové hmoty. Bílky se zbylým cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu a spolu s hladkou moukou opatrně zapracujte do těsta. Potom směs rozdělte do vymazaných a vysypaných formiček a dejte péct do předehřáté trouby asi na 15 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Do těsta na sufl é můžete přidat špetku koření, třeba mleté skořice, hřebíčku nebo badyánu. Místo hořké čokolády můžete použít také kvalitní mléčnou.
USA: Brownies s pekany
forma o rozměrech 20×20 cm - příprava: 60 minut
* máslo a hrubá mouka na vymazání
* 300 g hořké čokolády
* 150 g másla
* 4 vejce
* 300 g přírodního cukru
* špetka soli
* 130 g hladké mouky
* 100 g zakysané smetany
* 1 lžička mleté skořice
* 40 g pekanových ořechů
Troubu zapněte na 190 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Čokoládu nalámejte a nechte rozpustit v horké vodní lázni. Vmíchejte nakrájené máslo. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte zchladlou čokoládovou hmotu. Nakonec přidejte sůl, mouku, zakysanou smetanu a skořici a promíchejte. Ořechy nasekejte a přidejte do těsta. To nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 30 minut. Podávejte zchladlé, nakrájené na řezy.
Itálie: Tiramisu do skleničky
4 porce - příprava: 20 minut
* 150 g cukrářských piškotů
* 3 žloutky
* 60 g moučkového cukru
* 250 g mascarpone
* 4–5 lžic strouhané čokolády + na ozdobu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 40 ml kávového likéru
Piškoty nalámejte. Žloutky s cukrem utřete do pěny. Vmíchejte mascarpone a strouhanou čokoládu. Smetanu vyšlehejte dotuha. A také vmíchejte. Do skleniček dejte trochu piškotů, pokapejte je likérem, naneste krém a několikrát zopakujte. Zakončete krémem. Posypte strouhanou čokoládou a nechte vychladit v chladničce.
NÁŠ TIP: Piškoty můžete také pokapat kávou, tiramisu tak získá jemnější konzistenci.
Další oblíbenci
- CRÈME BRÛLÉE – legendární francouzský vanilkový dezert s karamelovou krustou
- SACHRŮV DORT – tradiční perla vídeňských cukrářů, za kterou se vyplatí vydat do rakouské metropole
- CHEESECAKE – americká klasika se sýrem philadelphia má mnoho podob, připravuje se dokonce i raw
- CHARLOTTE – nepečený francouzský dezert z piškotů a lahodného krému, ozdobený jahodami
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.