Ořechové menu na víkend | e15.cz

Ořechové menu na víkend

David Skokan

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Na podzim slaví ořechy své každoroční entrée. Pojďte je s námi přivítat. Jak jinak než svátečně, s rodinou a přáteli.

Ořechová polenta se šalotkami

6 porcí - příprava: 45 minut + vaření šalotek

* 600 g malých šalotek
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce moučkového cukru
* 500 ml červeného portského vína
* 125 g polentové krupice
* 1 lžička soli
* 50 g parmazánu
* 50 g strouhaných ořechů
* 2–3 lžíce olivového oleje

Šalotky oloupejte a krátce orestujte na olivovém oleji. Posypte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Pak je zalijte portským vínem a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, až změknou a omáčka se zredukuje.

V hrnci přiveďte k varu 500 ml osolené vody. Za stálého míchání přisypávejte krupicovou polentu a vařte 3 až 5 minut. Pak vmíchejte nastrouhaný sýr a ořechy.

Hotovou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout. Pak z ní vykrájejte kolečka o průměru 6 cm a opečte je na oleji z obou stran dozlatova. Ještě horké opepřete a podávejte se šalotkami v portském.

Ořechová polenta se šalotkamiAutor: Ženy - E15

Jehněčí kotletky s ořechovou krustou

6 porcí - příprava: 40 minut

* 1 kg pastináku
* 500 g brambor typu B
* 250 ml smetany 31%
* 50 g másla * sůl a pepř
* 1200 g jehněčího hřbetu s kostí
* 2 lžíce oleje
* 1 snítka tymiánu
* 1 stroužek česneku
* 150 g lískových ořechů
* 1 plátek toastového chleba
* 2 šalotky
* majoránka

Pastinák a brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci je zalijte smetanou a vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí a pepřem.

Očištěný jehněčí hřbet osolte a opepřete. V pánvi zahřejte olej. Vložte snítku tymiánu, stroužek česneku a jehněčí hřbety v celku. Maso opečte 2 minuty z každé strany.

Ořechy rozmixujte s toastovým chlebem a přesypte na talíř, obalte opečené jehněčí hřbety. Položte je na plech. Přidejte na kolečka nakrájené šalotky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Potom naporcujte maso a podávejte s pastinákovým pyré. Ozdobte lístky majoránky.

Jehněčí kotletky s ořechovou krustouAutor: Ženy - E15

Vanilkový krém s ořechy v karamelu

6 porcí - příprava: 75 minut

* 600 ml smetany 31%
* 60 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 4 vejce
* 45 g třtinového cukru
* 100 g vlašských ořechů

Smetanu vlijte do hrnce a přidejte cukr. Rozřízněte lusk a vyškrábněte z něj do smetany semínka. Pak přidejte i lusk. Přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Vejce rozšlehejte a pak je vmíchejte do vlažné smetany. Smetanovou směs přeceďte a rozdělte ji do skleniček. Ty rozestavte do pekáčku a podlijte vodou tak, aby hladina vody sahala asi do poloviny sklenic. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout.

Třtinový cukr vsypte do pánve se silným dnem a nechte lehce zkaramelizovat. V horkém karamelu obalte ořechy. Rozdělte je na vychladlý krém a povrch zalijte zbylým karamelem z pánve. Nakonec ozdobte ořechy.

Vanilkový krém s ořechy v karameluAutor: Ženy - E15

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: David Skokan

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video