Oslaďte si začátek března
Čokoládovo-ořechové koláčky
12 kousků - příprava: 45 minut
* 300 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička jedlé sody
* 150 g třtinového cukru
* 80 g ořechů (směs vlašských a pekanových)
* 100 g mléčné čokolády (60 % kakaa)
* 2 vejce
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 100 ml řepkového oleje
* 100 ml plnotučného mléka
* tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA:
* 100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
* 100 ml smetany 33%
* špetka mletého kardamomu
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce brandy
Mouku se solí a sodou prosejte do mísy. Přidejte cukr a nasekané ořechy a vše promíchejte. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte ji rozpustit do teplé vodní lázně. Mléko ohřejte. Vejce vyšlehejte s vanilkovým extraktem a olejem. Pak přidejte vlažné mléko. Tekutou směs zapracujte do moučné směsi. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffi ny. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak nechte ve formě vychladnout. Čokoládu nasekejte na kousky. Smetanu přiveďte k varu. Sundejte z ohně a nechte zchladnout na asi 50 °C. Pak do smetany vsypte nasekanou čokoládu a metličkou míchejte, až se čokoláda rozpustí. Přidejte kardamom, med a brandy a prošlehejte. Teplou čokoládovou omáčkou polijte koláčky.
Čokoláda
Kromě toho, že je zdrojem pozitivních pocitů, má také kladný vliv na funkci mozku a podle některých výzkumů dokonce snižuje riziko mrtvice. Čokoláda je tedy vlastně lék, tak si ji dejte!
Crumble se švestkami
4 porce - příprava: 45 minut
* 200 g sušených švestek
* 100 g višňového kompotu i se šťávou
* 100 g ostružinového kompotu
* máslo na vymazání formiček
DROBENKA:
* 40 g hrubé mouky
* 30 g třtinového cukru
* 40 g másla
* 30 g mandlových lupínků
Do mísy dejte sušené švestky s višňovým a ostružinovým kompotem a nechte v teple chvilku odležet. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku a cukr. Pak zapracujte máslo nakrájené na kousky. Nakonec do drobenky vmíchejte mandlové lupínky. Dejte vychladit. Troubu předehřejte na 180 °C. Čtyři zapékací misky vymažte máslem. Do nich rozdělte švestky smíchané s kompoty. Pak na švestky rozdrobte drobenku. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut při 180 °C, až bude povrch zlatavý.
Sušené švestky
Jsou vhodné nejen na vaření, ale i jako něco malého, když vás honí mlsná. Obsahují vlákninu, takže pomáhají trávení i při redukční dietě, jsou zdrojem draslíku a svědčí i ženám v přechodu.
Mandlové mléko s křehkými trubičkami
4 sklenice - příprava: 25 minut + namáčení
* 200 g mandlí
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 2 lžíce agávového sirupu
* 50 g bílé čokolády
* 4 trubičky
* 50 g mletých mandlí
Mandle zalijte studenou vodou, aby byly ponořené, a nechte je do druhého dne namočené. Pak vodu slijte a mandle oloupejte. Vsypte je do mixéru a najemno umixujte. Zalijte čistou vodou, asi jedním litrem, a nechte ještě 1 až 2 hodiny louhovat. Pak do směsi přidejte vanilkový extrakt, sirup a opět promixujte, aby se utvořila pěna. Tekutinu propasírujte přes jemné sítko, nejlépe vyložené gázou. Mandlové mléko před podáváním zahřejte maximálně na 40 °C. Čokoládu nasekejte na kousky. Vsypte ji do misky a nechte pomalu rozpustit v horké vodní lázni. Konce trubiček namočte do rozpuštěné čokolády a pak do mletých mandlí. Podávejte je s teplým mandlovým mlékem.
Mandle
Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrst. A proč je jíst? Obsahují flavonoidy a „hodné” tuky, které chrání srdce a cévy. Jsou také zdrojem minerálních látek – zejména vápníku, hořčíku a draslíku.
Pohankové rohlíčky s ořechy
12 kousků - příprava: 55 minut
* 150 g pohankové mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 25 g přírodního cukru
* 2 vejce
* 70 g másla
NÁPLŇ:
* 100 g mletých lískových oříšků
* 50 ml smetany 33%
* 2–3 lžíce medu
* špetka skořice
Nejprve připravte náplň. Oříšky vsypte do kastrůlku. Přidejte smetanu, med a skořici a krátce povařte. Pak náplň nechte úplně vychladnout. Mouku prosejte do mísy s práškem do pečiva. Přidejte cukr, jedno vejce a máslo nakrájené na kousky a zpracujte hladké nelepivé těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválejte na kruh. Ten rozkrájejte na 12 trojúhelníků. Potřete rozšlehaným vejcem. Na širší konce trojúhelníků dejte po lžičce ořechové náplně. Pak zatočte do rohlíčků. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut.
Pohanková mouka
Kromě toho, že pohanka patří mezi tzv. zahřívací potraviny, je také vynikajícím prostředkem k detoxikaci organismu. Je rovněž zdrojem vitaminů skupiny B či vitaminu E a látky zvané cholin, která chrání játra.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.