Oslňte své okolí vlastnoručně napečenými cupcaky!

Fenomén roztomilých malinkatých dortíků zdobených krémem nebo polevou, se stává čím dál populárnější i u nás. Ač se první recept na cupcake objevil už koncem 19. století, první specializované cupcake cukrářství - Sprikles Cupcakes - se otevřelo až v roce 2005 v Beverly Hills. Jeho majitelka Candace Nelson si od té doby stačila rozšířit své cupcake impérium o dalších 11 poboček po celých USA
Samotný název cupcakes (hrníčkové dortíky) se objevil v kuchařce až v roce 1828, ale zmínky o těchto dortících byste našli již v 18. století. Původní receptura obsahovala máslo, cukr, mouku, vejce, mléko a jedlou sodu.
Klasikou jsou vanilkové a čokoládové cupcaky, ale receptura prošla mnoha proměnami, takže dnes se můžeme běžně setkat i s jablečnými, banánovými, jahodovými, malinovými, datlovými, zázvorovými, mrkvovými, kokosovými, pomerančovými či ananasovými těsty, zatímco na polevy se vybírají i méně obvyklé ingredience jako čili, meduňka, mentol nebo arašídy.
Chcete-li upéct vlastní cupkakes i doma, vyzkoušejte např. netradiční batátové cupcaky podle receptu inspirovaného vítězným receptem z pořadu Košíčkové války (vysílá TV Paprika), ve kterých proti sobě soutěží nejšpičkovější cukráři z celých Spojených států.
Batátové cupcaky s krémem z marshmallow
Ingredience:
- 2 hrnky cukru
- 220 g másla v pokojové teplotě
- 4 velká vejce
- 450 g konzervovaných batátů (odkapaná a rozmačkaná)
- 2/3 hrnku jablečného cideru
- 1 lžička vanilky
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- opečené pekanové ořechy
- omáčka ze zkaramelizovaného cideru
- krémem z marshmallow
Těsto:
Nejdříve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si 24 formiček na cupcaky.
Máslo a cukr šlehejte elektrickým mixérem na středním stupni, dokud nevznikne lehká a nadýchaná hmota. Přidejte postupně po jednom všechna vajíčka a důkladně prošlehejte.
V mixéru smíchejte batáty s jablečným ciderem a vanilkou, až vznikne hladká směs, kterou nechte odležet. Potom smícháme v míse mouku se zbylými suchými ingrediencemi. Moukovou směs přidáme k cukrové a batátové směsi a vzniklé těsto důkladně promícháme, aby se nám všechny ingredience spojily.
Naplníme cupcake formičky do 3/4 a necháme v troubě péct 22-24 minut, až nám cupcaky krásně zezlátnou. Poté necháme dortíky kompletně vychladnout.
Pekanové ořechy:
- 1 hrnek nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 2 polévkové lžíce slaného másla
- 1/2 lžičky soli
Necháme v mikrovlnné troubě rozpustit máslo a následně k němu přidáme ořechy. Obalíme ořechy vrstvou másla a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180 °C na 5 minut. Posypeme solí, dokud jsou ořechy ještě horké, a necháme je vychladnout.
Zkaramelizovaný cider
- 4 hrnky jablečného cideru
- 1 podélně rozříznutý vanilkový lusk
- 55 g másla
- 1/2 hrnku třtinového cukru
Necháme v hrnci na malém stupni povařit jablečný cider na 20 – 25 minut. Poté do hrnce přidáme máslo a cukr, promícháme a necháme vařit dalších 10 minut. Vzniklou omáčku přelijeme do skleněné mísy a přikryjeme ji. Necháme v ledničce vychladnout alespoň na 3 hodiny. Tuto omáčku je lepší si připravit den předem.
Krém z marshmallow
- 450 g másla
- 12 lžic vychladlé omáčky ze zkaramelizovaného cideru
- 450 g marshmallow nakrájené nadrobno
Do mísy přidáme změklé máslo a zkaramelizovanou omáčkou a důkladně vyšleháme. Nakonec přidáme kousky marshmallow a šleháme, dokud nám nevznikne hladká hmota.
Zdobení:
Pokapeme upečené cupcaky zbylou omáčkou ze zkaramelizovaného cideru, poté všechny cupcaky potáhneme krémem z marshmallow a nakonec posypeme posekanými opečenými pekanovými ořechy.