Pažitka

Popis
Pochází pravděpodobně ze Středomoří, planě roste v Evropě, Asii, Severní Americe podél vodních toků. Pažitka je vytrvalá cibulovina, která roste v trsech s jemnými dutými temně zelenými listy, 20-30 cm vysoká, s kulovitým květenstvím slézové nebo purpurové barvy.
Účinky na organismus
Pažitka je důležitý zdroj vitaminu C, který můžeme konzumovat po celý rok, hlavně pak v zimních měsících, kdy je potřeba jeho zvýšená konzumace jako prevence chřipek a nachlazení. Kromě toho obsahuje i mnoho karotenu, sodíku, vápníku, draslíku, fosforu, železa a síry. Pažitka podporuje trávení, snižuje krevní tlak a má vliv na chuť k jídlu.
Pěstování
Pažitka je vytrvalá rostlina, která tvoří mohutné trsy, proto potřebují dobrou zeminu. Druhým rokem narostou květní stvoly, které nemají pro rostliny žádný význam. Trs můžeme přesadit i do květináče, abychom mohli sklízet i přes zimu a na jaře opět vysadit. Můžeme vysévat také do truhlíků na okenním parapetu. Množíme dělením trsů. V průběhu roku ořezáváme nadzemní části, aby pažitka nevykvetla.
Použití
Jako koření se používala už ve staré řecké a římské kuchyni. Spolu s petrželkou je to dodnes oblíbená polévková zeleň. Hodí se na chleba s pomazánkou, máslem a všude tam, kde je zapotřebí mírnější aroma než má cibule. Používají se čerstvé nebo sušené listy. Je vhodná do omáček, do vaječných jídel, do bylinkového másla, na zdobení čerstvých zeleninových salátů, na přílohy, na ozdobení pečených mas a ryb, na obložené chlebíčky.
Kuchařský tip:
Bylinkové máslo
2 lžíce pažitky
2 lžíce petržele
250 g másla
citronová šťáva
sůl
pepř
Máslo necháme změknout a pak do něj vmícháme najemno posekané bylinky, sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Necháme ztuhnout v lednici a používáme na pečivo nebo při přípravě dalších pokrmů.