Pečeme vánoční perníčky: rady a tipy | e15.cz

Pečeme vánoční perníčky: rady a tipy

ZDROJ: Ženy - E15

mk

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Vánoční perníčky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví a málokterá česká domácnost si bez nich dovede Vánoce představit. Jejich výhodou je, že je můžete mimo mlsání využít také jako vánoční ozdoby či dekorace nebo dárky.

Aby se vám perníčky povedly, máme pro vás několik tipů ja jeden recept:

Pečeme:

  • Pokud nepoužíváte koření do perníku a jste zastánci tradiční přípravy, koření na perníčky namelte vždy až těsně před pečením. Uchová si tak svou krásnou a výraznou vůni.
  • Kvalita medu hraje také výraznou roli, takže pokud máte možnost, kupujte med nejlépe přímo od včelaře nebo farmářských trzích či bioprodejnách. Při nakupování v supermarketu se nejlevnějším medům raději vyhněte.
  • Pokud se Vám těsto při zpracování drobí, přidejte bílek nebo vejce. Pokud naopak lepí, dodejte trochu mouky.

Zdobíme:

  • Ideální je nechat perníky 3 dny odpočinout před zdobením, aby na nich poleva nepraskala.
  • Moučkový cukr na přípravu bílkové polevy důkladně prosejte přes husté sítko, aby byl co nejjemnější, stejně tak přeceďte také bílky.
  • Aby byla poleva hladká a nenapěněná, třete ji ručně a přidejte trochu citronové šťávy.
  • Chcete-li poznat, zda je poleva na zdobení dostatečně hustá, řízněte do ní nožem (měla by zůstat rýha)

RECEPT:

Vánoční perníčky - hned měkké

Ingredience

300 g medu
300 g pískového cukru 300 g másla (tuku)
4 vejce 1 dl mléka 2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
10 ks hřebíčku (rozdrceného)
půl lžičky mletého badyánu půl lžičky Anýzu 1 velká lžíce kakaa
800 g hladké mouky

Příprava

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, pak přidaáme mléko a všechno koření. Znova promíchámet, přidáme mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice.

Poté těsto vyválet na tlouštku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různe tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod.

Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.

Autor: mk

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video