Pečeme vánoční perníčky: rady a tipy

Aby se vám perníčky povedly, máme pro vás několik tipů ja jeden recept:
Pečeme:
- Pokud nepoužíváte koření do perníku a jste zastánci tradiční přípravy, koření na perníčky namelte vždy až těsně před pečením. Uchová si tak svou krásnou a výraznou vůni.
- Kvalita medu hraje také výraznou roli, takže pokud máte možnost, kupujte med nejlépe přímo od včelaře nebo farmářských trzích či bioprodejnách. Při nakupování v supermarketu se nejlevnějším medům raději vyhněte.
- Pokud se Vám těsto při zpracování drobí, přidejte bílek nebo vejce. Pokud naopak lepí, dodejte trochu mouky.
Zdobíme:
- Ideální je nechat perníky 3 dny odpočinout před zdobením, aby na nich poleva nepraskala.
- Moučkový cukr na přípravu bílkové polevy důkladně prosejte přes husté sítko, aby byl co nejjemnější, stejně tak přeceďte také bílky.
- Aby byla poleva hladká a nenapěněná, třete ji ručně a přidejte trochu citronové šťávy.
- Chcete-li poznat, zda je poleva na zdobení dostatečně hustá, řízněte do ní nožem (měla by zůstat rýha)
RECEPT:
Vánoční perníčky - hned měkké
Ingredience
300 g medu
300 g pískového cukru 300 g másla (tuku)
4 vejce 1 dl mléka 2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
10 ks hřebíčku (rozdrceného)
půl lžičky mletého badyánu půl lžičky Anýzu 1 velká lžíce kakaa
800 g hladké mouky
Příprava
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, pak přidaáme mléko a všechno koření. Znova promíchámet, přidáme mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice.
Poté těsto vyválet na tlouštku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různe tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod.
Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.