Pekelně ostré vaření na zahřátí

Kreolská ostrá pánev
4 porce - příprava: 50 minut
* 3 lžíce oleje
* 100 g choriza
* 1 chilli paprička
* 1 cibule
* 2 červené papriky
* 2 celerové stonky
* 6 stroužků česneku na plátky
* 100 g kuřecích stehenních řízků
* 1 hrnek rýže
* sůl a pepř
* 2 bobkové listy
* 3 snítky tymiánu
* 0,5 l kuřecího vývaru
* 150 g krevet (pokud máte mražené, tak rozmrzlé, opláchnuté vodou a osušené)
* 2 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku
* 1 lžíce nasekané petrželky
Ve velké a hluboké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nakrájenou klobásu. Přidejte nasekanou chilli papričku, cibuli, nakrájený celer a česnek a 3 minuty restujte. Přidejte nakrájené kuře a vše opékejte asi 4 minuty.
Vmíchejte rýži a ještě chvilku restujte. Osolte, opepřete, přidejte koření a zalijte vývarem. Zakryté duste asi 10 minut, přidejte krevety a hrášek a nechte vydusit všechnu tekutinu. Hotové jídlo posypte nasekanou petrželkou.
Ohnivé bagety
4 porce - příprava: 30 minut + odležení
* 4 steaky (hovězí, vepřové, zvěřinové…)
* 3 lžíce oleje
* sůl a pepř
* 3 lžíce cukru
* zelený salát nebo rukola
* 4 tmavé bagetky
MARINÁDA:
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* červená paprika (nebo feferonka)
* 6 stroužků česneku na plátky
* 1/2 lžičky mleté papriky (pálivé podle chuti)
* 1 dl suchého bílého vína
* sůl a čerstvě mletý pepř
Maso vyndejte z chladničky a na oleji orestujte nakrájenou cibuli a papriku, přidejte česnek a mletou papriku, zalijte vínem, osolte, opepřete a poduste 5 minut.
Do vychladlé marinády naložte steaky nejméně na 2 hodiny a pak je opečte na rozpálené pánvi na oleji zprudka z každé strany 3 minuty. Nechte je chvíli „dojít“ v teple.
V pánvi zahřejte marinádu, přidejte cukr, ochuťte ji a vařte do zhoustnutí. Bagety rozkrojte a vložte salát, omáčku, maso a znovu omáčku.
NÁŠ TIP: Steak v bagetce můžete ochutit také barbecue omáčkou. K salátu zkuste přidat rajče nakrájené na plátky a opečené na pánvi.
Lahůdky a speciality maďarské kuchyněLahůdky a speciality maďarské kuchyně
Ďábelský hovězí kotlík s čočkou
4 porce - příprava: 2 hodiny
* 2 lžíce oleje
* 2 smotky skořice
* 2 velké cibule
* 4 stroužky česneku na plátky
* 1 chilli paprička
* 2 cm čerstvého zázvoru
* 1 lžička kari
* 600 g hovězí kližky
* sůl a pepř
* 1 malá konzerva loupaných rajčat
* 4 brambory
* 1/2 hrnku předvařené čočky
Na oleji ve větším pekáčku s víkem orestujte skořici a cibuli nakrájenou na větší kusy. Přidejte česnek, nakrájenou chilli papričku, kari a nastrouhaný zázvor (několik plátků nechte na ozdobu) a chvilku restujte.
Přidejte maso nakrájené na kousky, orestujte, osolte a opepřete, zakryjte a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C asi na hodinu a půl. Občas podlejte vodou.
Když je maso měkké, přidejte nakrájené oloupané brambory, čočku a rajčata, promíchejte a zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené. Zakryjte, vraťte do trouby a pečte, dokud nebudou brambory měkké.
Řízné smetanové těstoviny
4 porce - příprava: 30 minut
* 600 g těstovin
* 100 g brokolice
* 100 g mraženého hrášku
* 100 g lusků
* 2 oříšky másla
* sůl
OMÁČKA:
* 1 lžíce oleje
* 1 malá cibule
* 1–2 nakrájené chilli papričky
* 180 ml smetany 12%
* pepř
Dejte vařit těstoviny do osolené vody podle návodu na obalu. Brokolici, hrášek a lusky dejte do vroucí vody, asi 2 minuty je povařte, pak je zchlaďte v ledové vodě a slijte. Uvařené těstoviny sceďte, promastěte máslem a nechte v teple.
Na větší pánvi opečte na oleji na jemné proužky nakrájenou cibuli, přidejte chilli papričky, přilijte smetanu a vařte na mírném plameni, dokud smetana nezredukuje objem asi na polovinu. Potom přidejte do pánve zeleninu a těstoviny a všechno důkladně promíchejte.
NÁŠ TIP: Každou porci můžete vylepšit, když ji posypete lžičkou jemně nastrouhaného parmazánu.