Petržel

Popis
Petržel je dvouletá bylina, původem ze Středomoří, která se pěstuje jako zelenina pro listy nebo kořeny. Má několik odrůd, masitý kořen a spodní listy zpeřené v klínovité úkrojky. Využívá se hlavně kořen, využití nachází ale také listy a plody.
Účinky na organismus
Účinnou látku tvoří silice, flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy, je také bohatá na vitaminy A, B a C, draslík, železo, vápník a fosfo. Účinné látky jsou obsaženy listech, plodech a kořenech. Petržel mírně snižuje krevní tlak, podporuje vylučování trávicích enzymů, je vhodná při poruchách trávení, plynatosti a kolice. Obklady z čerstvé petržele zmírňují záněty, zklidňují včelí bodnutí, žvýkání kořene posiluje dásně a snižuje jejich krvácivost, podporuje chuť k jídlu.
Použití
Petržel patří k našim nejznámějším a nejpoužívanějším kořením, které se hodí snad ke všem pokrmům- do polévek, omáček, mas, nádivek, salátů, ke zdobení různých lahůdek.
Pěstování
Petržel se dá velice jednoduše pěstovat v hydroponii, může růst bez přestání několik měsíců. Je to chladnomilná rostlina, která nepotřebuje moc světla. Má ráda stálou vlhkost a dobré provzdušnění. Je dobré semena ve větším rozsahu vysévat ke konci srpna nebo na začátku září, aby se do příchodu mrazů hezky rozrostla a mohli jsme ji pak sklízet celou zimu.