Petržel | E15.cz

Petržel

Petržel

Redakce

Vypěstujte si petržel zahradní (Petroselinum sativum), získáte tak nejenom koření do různých pokrmů, ale také prostředek lidového léčitelství.

Popis
Petržel je dvouletá bylina, původem ze Středomoří, která se pěstuje jako zelenina pro listy nebo kořeny. Má několik odrůd, masitý kořen a spodní listy zpeřené v klínovité úkrojky. Využívá se hlavně kořen, využití nachází ale také listy a plody.

Účinky na organismus
Účinnou látku tvoří silice, flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy, je také bohatá na vitaminy A, B a C, draslík, železo, vápník a fosfo. Účinné látky jsou  obsaženy listech, plodech a kořenech. Petržel mírně snižuje krevní tlak, podporuje vylučování trávicích enzymů, je vhodná při poruchách trávení, plynatosti a kolice. Obklady z čerstvé petržele zmírňují záněty, zklidňují včelí bodnutí, žvýkání kořene posiluje dásně a snižuje jejich krvácivost, podporuje chuť k jídlu.

Použití
Petržel patří k našim nejznámějším a nejpoužívanějším kořením, které se hodí snad ke všem pokrmům- do polévek, omáček, mas, nádivek, salátů, ke zdobení různých lahůdek.

Pěstování
Petržel se dá velice jednoduše pěstovat v hydroponii, může růst bez přestání několik měsíců. Je to chladnomilná rostlina, která nepotřebuje moc světla. Má ráda stálou vlhkost a dobré provzdušnění. Je dobré semena ve větším rozsahu vysévat ke konci srpna nebo na začátku září, aby se do příchodu mrazů hezky rozrostla a mohli jsme ji pak sklízet celou zimu.

 

 

Autor: Redakce
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!