Počasí nic moc? Zahřejte se voňavou polévkou (4 recepty)

Krémová brokolicová polévka
Porce: 4 Příprava: 10 minut Vaření: 10 minut
600 g čerstvé nebo mražené brokolice, rozdělené na růžičky 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka 1 polévková lžíce másla 350 ml mléka 100 ml smetany
na krutony: včerejší rohlíky, nakrájené na kostičky, máslo na osmažení
Cibulku osmažíme na másle, ale nenecháme zhnědnout. Přidáme růžičky brokolice, zalijeme mlékem a asi 150 ml vody a vaříme 10 minut nebo doměkka. Kostičky rohlíků osmažíme na másle. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a podáváme. Tip: Do polévky lze přidat také čerstvé bylinky, krutony můžete opéct nasucho, na másle nebo na olivovém oleji v troubě.
Minestrone
1–1,2 l vývaru nebo vody 200 g suchých bílých fazolí, přes noc namočených ve vodě 4 polévkové lžíce olivového oleje 1 středně velká mrkev, nakrájená na kostičky 120 g hrášku 1 řapíkatý celer, oloupaný a nakrájený na plátky 1 malá cibule, nakrájená najemno 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky 4 středně velká rajčata
Namočené fazole uvaříme ve stejné vodě doměkka. Rajčata spaříme a oloupeme, zbavíme zrnek a měkkého středu. Dužninu nakrájíme na kousky. Na oleji orestujeme mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory a restujeme ještě několik minut. Jako poslední přisypeme hrášek, kousky rajčat a měkké fazole a zalijeme vlažným vývarem nebo vodou. Vaříme asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Část zeleniny odebereme a propasírujeme zpět do polévky, část polévky můžeme rozmixovat a poté vrátit vyjmutou část zeleniny zpět. Polévku osolíme, rozdělíme do talířů a podáváme zakápnutou olivovým olejem. Tip: Zmíněnou zeleninu lze doplnit nebo nahradit jakoukoli sezonní zeleninou, jako je cuketa, brokolice, kapusta nebo fazolky. Výborné je jednotlivé porce posypat parmazánem.
Kuřecí vývar se zeleninou
Na vývar: 1 kg kuřecích skeletů nebo jiného kuřecího masa s kostmi 2 středně velké mrkve, očištěné 1 petržel, očištěná kousek celeru, očištěný 1 cibule se slupkou, rozkrojená napůl 1 stroužek česneku, oloupaný 1 bobkový list 3 kuličky černého pepře 2 kuličky nového koření čerstvá petrželka nebo jiné bylinky
Na dokončení: 2 středně velké mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka 2 jarní cibulky s natí, nakrájené na kolečka
Ve velkém hrnci na lžíci másla osmažíme zeleninu. Přidáme maso a zalijeme asi litrem a půl vody. Jakmile se vytvoří pěna, sebereme ji pomocí sběračky a přidáme bylinky i koření. Necháme alespoň 90 minut pomalu vařit a podle potřeby doléváme studenou vodou. Hotový vývar přecedíme, necháme vychladnout a lžící sebereme tuk. Maso obereme a vrátíme zpět do vývaru. Přivedeme k varu, doplníme mrkví a vaříme asi 10 minut. Podáváme s kolečky jarních cibulek. Tip: Do vývaru lze přidat také kousek pórku nebo jiné bylinky než petrželku, například tymián.
Čočková polévka
200 g čočky, den předem namočené 1,2 l zeleninového vývaru 1 snítka majoránky 1 bobkový list
Namočenou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, asi 10 minut, majoránku a bobkový list vyjmeme a vyhodíme. Třetinu čočky dáme stranou a zbytek polévky rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme celou čočku, promícháme a podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s čerstvými bylinkami. Podávat můžete i s chlebovými krutony. Tip: Nemáte-li dost času na namáčení čočky, použijte předvařenou a vařte ji asi 10 minut doměkka. Polévku můžete vařit s kostičkami nadrobno nakrájených brambor. Bude tak hustší a sytější.