Pochutnejte si na dýni! - 10 nejlepších receptů
Dýně jsou podzimním hitem. Nemusíte být zrovna zastánci Halloweenu, abyste ocenili jejich zajímavou chuť i všestranné využití v kuchyni. Vybrali jsme pro vás TOP 10 dýňových receptů, které stojí za to vyzkoušet:
Recepty:
Ragú z dýně
Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny
1 dýně o váze asi 2 kg
400 g kuřecích prsíček
750 g moučných brambor
2-3 jablka
1 svazek jarní cibulky
400 ml smetany ke šlehání
kari koření, sůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně odřízněte vršek a vydlabejte měkkou střední část se semínky. Naplňte masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Zalijte okořeněnou smetanou, dýni postavte na plech, zakryjte „pokličkou“ a pečte asi 30 minut. Pak pokličku sejměte a pečte ještě 1 hodinu, obsah občas promíchejte. Podávejte přímo v dýni a při nandavání na talíř vyškrabejte k ragú trochu dýňové dužniny. Ideální přílohou jsou chlebové placky.
Pikantní salát ze špagetové dýně
Na 4 porce, Příprava: 35 minut
1 kg špagetové dýně
150 g červené čočky
150 g polníčku
1-2 malé červené chilli papričky
5 lžic jablečného octa
3 lžíce jablečné šťávy
3 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
dýňová semínka na posypání
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozkrojte, semínka odstraňte a řezem nahoru dýni asi 20 minut pečte. Čočku uvařte doměkka, polníček opláchněte a osušte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Umíchejte zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček a oleje, osolte a opepřete. Vidličkou rozdělte dužninu na vlákna podobná špagetám a v míse promíchejte s polníčkem a čočkou. Zalijte zálivkou, posypte opraženými dýňovými semínky.
Dýňový pohár s mascarpone
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
1 malá dýně, asi 750 g
150 ml jablečné šťávy
2 lžíce přírodního krupicového cukru
3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto
100 g mascarpone
150 g bílého jogurtu
1 lžička mleté skořice
4 lžíce mandlových lupínků
Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.
Pomerančovo-dýňová polévka
Na 4 porce, Příprava: 45 minut
1 dýně o váze asi 1,5 kg
2 lžíce olivového oleje
1 cibule kousek čerstvého zázvoru
3 velké brambory
750 ml zeleninového vývaru
1-2 pomeranče, nejlépe v biokvalitě
celozrnné krutony k podávání
dýňový olej k zakápnutí
čerstvý koriandr
V hrnci rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijte vývarem, promíchejte a asi 20 minut povařte. Polévku pak rozmixujte, dochuťte, vmíchejte pomerančovou šťávu a podávejte ji s krutonky z celozrnného chleba,
zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.
Dýňová pizza s rukolou
Na 4 porce, Příprava: 30 minut + kynutí
150 ml mléka
1/2 balíčku sušeného droždí
300 g hladké mouky, typ 00
4 lžíce rajčatového pyré
350 g dýně
300 g rajčat
200 g ovčího sýra
50 g rukoly
tymián, sůl a pepř na dochucení
Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto prohněťte a na pomoučněné ploše rozválejte na placku o průměru asi 30 cm. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut. Podávejte posypané lístky rukoly a tymiánu.
Dýňová polévka se smetanou
Porce: 4 , Příprava: 10 minut + odležení, Vaření: 10 minut
1 kg dýně hokkaidó, zbavené semínek a nakrájené na větší kostky
500 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření
1–2 stroužky česneku
Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, jeho množství dávkujeme podle vlastní chuti. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.
Tip: Polévka z dýně hokkaidó je velmi rychlá, protože její slupka se nemusí loupat. Stačí ji jen dobře očistit kartáčkem a omýt vodou. Slupka při vaření či jiné tepelné úpravě brzy krásně změkne.
Další recepty z dýně hokaido naleznete zde: Vaříme z dýně Hokaido
Dýňové rizoto
Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření: 20 minut
1 středně velká dýně hokkaidó
400 ml zeleninového vývaru
200 ml rýže arborio
2 polévkové lžíce másla
1 cibule, nakrájená najemno
olej z dýňových semínek parmazán, nastrouhaný najemno
Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.
Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.
Dýňové ravioly
Porce: 4, Příprava: 30 minut, Pečení dýně: 30 minut, Vaření: 4 minuty
500 g hotového nudlového těsta
1 kg dýně
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
olivový olej
200 g ricotty
100 g parmazánu, nastrouhaného najemno
Na přelití: máslo, 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C. Podle velikosti i druhu dýně se může doba pečení lišit. Dýni oloupeme, hokkaidó loupat nemusíme. Kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme. Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.
Tip: Receptů na nudlové těsto je velké množství.
Vyzkoušejte například 300 g mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.
Dýňové řezy
Příprava: 25 minut + chlazení, Vaření dýně: 20 minut, Pečení: 40 minut
Na korpus: 250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce cukru, špetka soli
kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno
Na náplň: 1 malá dýně hokkaidó
2 vejce
5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem
2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany
šťáva z poloviny citronu
Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu.
Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme doplněné kysanou smetanou.
Tip: Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.
Treska s dušenou dýní
Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření: 15 minut
1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
1 malá cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku, prolisovaný olej na smažení
250 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 chlazené filety tresky
máslo a sůl na smažení
V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.
Tip: Pro dospělé lze k dýni přidat zároveň s česnekem například jemně nastrouhaný zázvor nebo najemno nakrájenou chilli papričku.