Podzimní čaje pro zahřátí

Jsou známé zahřívací potraviny, které konzumujeme především v zimě. Z některých je možné připravit horký nápoj, který nejen zahřeje, ale jsou potvrzeny i afrodiziakální účinky. Převážně se jedná o nejrůznější koření. Například skořici, hřebíček, zázvor, bazalku nebo také pepř, česnek a chilli papričky, z těch si ale nápoj nejspíše nepřipravíte. Z ovoce je možno zvolit višně, datle nebo maliny, dále také pohanku, červené víno, ořechy nebo černý čaj.
ZÁZVOR
Obvykle si pro zahřátí připravujeme nejrůznější čaje s medem a citronem. Při přípravě čaje dávejte pozor na to, abyste nekombinovali zahřívací složky s těmi ochlazujícími. Zkuste například černý čaj s hřebíčkem nebo skořicí, ale také zázvor, který je čím dál více oblíbenější.
Zmiňovaný zázvor bývá také součástí zahřívacího čaje proti nachlazení a chřipce. Nutno zmínit, že příliš zázvoru obecně neškodí. Ve velkém množství by se neměl konzumovat v druhém a třetím trimestru těhotenství a ve větším množství také může podráždit žaludek a sliznice. Protože silně zahřívá, může silně prokrvovat a zvedat tlak.Velice zdravý je pohankový čaj, který má rovněž zahřívací účinky.
Pokud jste milovníky vína, dopřejte si svařené víno s kořením. Svařuje se pouze červené víno, jelikož bílé má spíše ochlazující účinky, stejně tak jako zelený čaj. Všeobecně se nedoporučuje čaje sladit. Pokud přece jen čaj sladíte, použijte med. V žádném případě neslaďte bílým rafinovaným cukrem, který má překvapivě také ochlazující účinek
.
Zázvorový čaj s medem a citronem
Potřebujete:
- kousek strouhaného zázvoru,
- citronovou šťávu,
- med,
- černý nebo heřmánkový čaj
Postup:
Připravte si pravý černý nebo heřmánkový čaj, do něj přidejte zázvor, citrón a med. Výsledná chuť je lahodná, čaj má léčebné účinky proti nachlazení, horečce, únavě a chřipce.
Zahřívací a povzbuzující účinek je zaručen.
Můžete pozměnit chuť čaje přidáním trošky skořice nebo máty.
JABLKO A SKOŘICE
Chcete-li se trochu rozehřát a povzbudit smysly, připravte si horký nápoj s hřebíčkem, skořicí, jablkem a medem. Skořice s hřebíčkem působí jako afrodiziakum a mají silné zahřívací účinky, jablko je symbolem plodnosti a med je nepostradatelnou součástí všeho smyslně sladkého.
Kromě zahřívacího účinku vám nápoj vyžene začínající nemoc z těla, povzbudí trávení a odstraní únavu a depresi. Máte-li po ruce i sušené borůvky nebo brusinky, můžete je do čaje přidat.
Jablečný čaj se skořicí a medem
Potřebujete:
- sušené kousky jablek nebo polovinu nastrouhaného čerstvého jablka,
- skořici,
- med,
- hřebíček
Postup: Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.
Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
Recept na kořeněný čaj
Potřebujete:
- celý černý pepř,
- hřebíček,
- celou skořici,
- badyán,
- med a citron
Postup:
V hmoždíři nahrubo podrťte černý pepř společně s hřebíčky. Do hrnce nebo do konvice nalijte litr vody, přidejte podrcené koření, skořici a badyán. Přiveďte k varu a asi 2 minuty povařte. Pak hrnec odstavte z plotny a koření nechte ještě 3 minuty vyluhovat. Přeceďte, přidejte med a čaj ochuťte citronovou šťávou.
Čajů existuje velké množství druhů a tak si každý může vybrat přesně podle své chuti. Ovocné čaje jsou velmi oblíbené díky své dokonalé vůni, ve které se mísí všechny druhy ovoce a mají znamenitou nasládlou chuť. S bylinným čajem naopak uděláme něco pro naše zdraví. Bylinné čaje jsou velmi zdravé a obsahují jen to nejlepší z přírody. Pokud to shrneme, tak pití každého čaje pomáhá posilovat náš organismus a dodává nám potřebnou energii pro každý den.