Podzimní čaje pro zahřátí | e15.cz

Podzimní čaje pro zahřátí

ZDROJ: Ženy - E15

Lucie Lupačová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Čaj kromě toho, že je to velmi populární a oblíbený nápoj, má také mnoho příznivých účinků na náš organismus. Horký nápoj zahřívá už sám o sobě, ale my ho navíc můžeme obohatit o zahřívací složky.

Jsou známé zahřívací potraviny, které konzumujeme především v zimě. Z některých je možné připravit horký nápoj, který nejen zahřeje, ale jsou potvrzeny i afrodiziakální účinky. Převážně se jedná o nejrůznější koření. Například skořici, hřebíček, zázvor, bazalku nebo také pepř, česnek a chilli papričky, z těch si ale nápoj nejspíše nepřipravíte. Z ovoce je možno zvolit višně, datle nebo maliny, dále také pohanku, červené víno, ořechy nebo černý čaj.

ZÁZVOR

Obvykle si pro zahřátí připravujeme nejrůznější čaje s medem a citronem. Při přípravě čaje dávejte pozor na to, abyste nekombinovali zahřívací složky s těmi ochlazujícími. Zkuste například černý čaj s hřebíčkem nebo skořicí, ale také zázvor, který je čím dál více oblíbenější.

Zmiňovaný zázvor bývá také součástí zahřívacího čaje proti nachlazení a chřipce. Nutno zmínit, že příliš zázvoru obecně neškodí. Ve velkém množství by se neměl konzumovat v druhém a třetím trimestru těhotenství a ve větším množství také může podráždit žaludek a sliznice. Protože silně zahřívá, může silně prokrvovat a zvedat tlak.Velice zdravý je pohankový čaj, který má rovněž zahřívací účinky.

Pokud jste milovníky vína, dopřejte si svařené víno s kořením. Svařuje se pouze červené víno, jelikož bílé má spíše ochlazující účinky, stejně tak jako zelený čaj. Všeobecně se nedoporučuje čaje sladit. Pokud přece jen čaj sladíte, použijte med. V žádném případě neslaďte bílým rafinovaným cukrem, který má překvapivě také ochlazující účinek
.

Zázvorový čaj s medem a citronem

Potřebujete:

  • kousek strouhaného zázvoru,
  • citronovou šťávu,
  • med,
  • černý nebo heřmánkový čaj

Postup:

Připravte si pravý černý nebo heřmánkový čaj, do něj přidejte zázvor, citrón a med. Výsledná chuť je lahodná, čaj má léčebné účinky proti nachlazení, horečce, únavě a chřipce.

Zahřívací a povzbuzující účinek je zaručen.
Můžete pozměnit chuť čaje přidáním trošky skořice nebo máty.

JABLKO A SKOŘICE

Chcete-li se trochu rozehřát a povzbudit smysly, připravte si horký nápoj s hřebíčkem, skořicí, jablkem a medem. Skořice s hřebíčkem působí jako afrodiziakum a mají silné zahřívací účinky, jablko je symbolem plodnosti a med je nepostradatelnou součástí všeho smyslně sladkého.

Kromě zahřívacího účinku vám nápoj vyžene začínající nemoc z těla, povzbudí trávení a odstraní únavu a depresi. Máte-li po ruce i sušené borůvky nebo brusinky, můžete je do čaje přidat.

Jablečný čaj se skořicí a medem

Potřebujete:

  • sušené kousky jablek nebo polovinu nastrouhaného čerstvého jablka,
  • skořici,
  • med,
  • hřebíček

Postup: Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.

Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.

Recept na kořeněný čaj

Potřebujete:

  • celý černý pepř,
  • hřebíček,
  • celou skořici,
  • badyán,
  • med a citron

Postup:

V hmoždíři nahrubo podrťte černý pepř společně s hřebíčky. Do hrnce nebo do konvice nalijte litr vody, přidejte podrcené koření, skořici a badyán. Přiveďte k varu a asi 2 minuty povařte. Pak hrnec odstavte z plotny a koření nechte ještě 3 minuty vyluhovat. Přeceďte, přidejte med a čaj ochuťte citronovou šťávou.

Čajů existuje velké množství druhů a tak si každý může vybrat přesně podle své chuti. Ovocné čaje jsou velmi oblíbené díky své dokonalé vůni, ve které se mísí všechny druhy ovoce a mají znamenitou nasládlou chuť. S bylinným čajem naopak uděláme něco pro naše zdraví. Bylinné čaje jsou velmi zdravé a obsahují jen to nejlepší z přírody. Pokud to shrneme, tak pití každého čaje pomáhá posilovat náš organismus a dodává nám potřebnou energii pro každý den.

Autor: Lucie Lupačová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery