Podzimní vegetariánské menu
Sýrové koláčky se salsou
12 kousků - příprava: 75 minut
* 400 g cream cheese
* 2 žloutky
* 2 lžičky mleté sladké papriky
* 1 lžičky kajenského pepře
* 2 lžičky mletého kmínu
* špetka soli
* 50 g polohrubé mouky
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 180 g nastrouhaného aromatického tvrdého sýra
* máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
SALSA:
* 500 g malých rajčátek
* 2 jarní cibulky
* šalotka
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Sýr se žloutky vyšlehejte dohladka. Přidejte mletou papriku, kajenský pepř, kmín a sůl a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru a asi 150 g strouhaného sýra a pečlivě promíchejte. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffiny. Povrch koláčků posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut.
Mezitím si připravte salsu. Rajčátka nakrájejte na poloviny. Jarní cibulku a šalotku nadrobno. V kastrůlku zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Lehce osolte, opepřete a na velmi mírném ohni vařte asi 5 minut. Pak odstavte z ohně a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s pečenými sýrovými koláčky.
Krémová polévka z červené čočky
4 porce - příprava: 45 minut
* 100 g sušených rajčat
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 g syrové červené čočky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 limetka
* 100 g zakysané smetany
* 4 snítky zelené petrželky
* sůl
Sušená rajčata předem zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Pak je slijte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Čočku propláchněte a nechte okapat. V hrnci zahřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zesklovatí.
Pak přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Vsypte koření, čočku a nakrájená rajčata a opět krátce osmažte. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a vařte 20 minut. Povařenou polévku rozmixujte. Dochuťte limetkovou šťávou a solí. Rozdělte do talířů. Doplňte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou.
NÁŠ TIP: Do polévky můžete pro změnu přidat krájená rajčata nebo ji zkuste dochutit kari kořením.
Šafránové rizoto s mrkvičkami
4 porce - příprava: 30 minut
* 2 šalotky
* 2 řapíky celeru
* 1 pomeranč
* 600 ml zeleninového vývaru
* špetka šafránu
* 3 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže na rizoto
* 100 ml bílého vína
* 50 g másla
* sůl a pepř
KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY:
* 800 g malých mrkviček
* 1 citron
* 1 lžíce řepkového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce medu
* 100 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
Šalotku a celer nakrájejte nadrobno. Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj segmenty. Vývar zahřejte a vsypte do něj šafrán. V kastrolu zahřejte olej a vsypte na něj šalotku a celer. Na mírném plameni duste doměkka. Pak vsypte rýži a krátce ji orestujte. Zalijte vínem a nechte vyvařit.
Potom přilévejte po částech vývar se šafránem a míchejte. Vařte asi 10 minut. Přidejte pomeranč a vařte, až bude rýže téměř měkká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo. Podle chuti dosolte.
Mrkvičky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Na oleji s máslem restujte mrkev 3 minuty. Pak přidejte med a opět krátce restujte. Vlijte vývar a duste, až bude mrkev měkká a šťáva zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se šafránovým rizotem.
Dortík z kešú ořechů a pomeranče
4 porce - příprava: 30 minut + tuhnutí
* 250 g nepražených nesolených kešú ořechů
* 200 g vypeckovaných datlí
* 3 pomeranče
* 2 lžíce raw kakaa
* 100 g kokosového oleje
* 2 lžíce agávového sirupu
* pomerančová kůra a plátky mandlí na zdobení
Kešú ořechy den předem namočte do studené vody. Pak je slijte a propláchněte. Vsypte je do kutru. Přidejte datle nakrájené na velmi drobné kousky. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte ji k ořechům s datlemi. Směs začněte mixovat.
Až bude téměř hladká, přidejte kakao a kokosový olej a opět pořádně promixujte. Ořechovou hmotu rozdělte do silikonových formiček a povrch uhlaďte. Vložte do ledničky a nechte do druhého dne tuhnout.
Zbylý pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zatuhlé dortíky vyklopte z formiček. Povrch každého dortíku potřete sirupem a položte na něj kolečko pomeranče. Pomeranč potřete sirupem a ještě ozdobte pomerančovou kůrou a plátky mandlí.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.