Pohodová čtyřka - batáty, banány, pohanka a zázvor
Měsíčky ze sladkých brambor
4 porce - příprava: 35 minut
* 3 sladké brambory (batáty)
* 100 g slaniny na plátky
* sůl a pepř
* větvička rozmarýnu
* 200 g mixu listových salátů
* 4 ředkvičky
* 50 ml olivového oleje
* 25 ml vinného octa
* 25 ml medu
Batáty oloupejte, nakrájejte na měsíčky a 3 minuty povařte ve vodě. Pak je zchlaďte, obalte slaninou a rozložte do pekáče. Osolte, opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut.
Listy salátu omyjte, natrhejte a vložte do mísy. Ředkvičky nakrájejte na nudličky a přidejte k salátu. Ve skleničce rozmíchejte olivový olej, vinný ocet a med. Zálivku vlijte na salát a důkladně promíchejte. Opečené brambory servírujte spolu se salátem.
Batáty
Pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Obsahují beta-karoten, vitaminy (hlavně C a B6), draslík a rostlinné steroly. Exotická sladká obdoba našich domácích brambor patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec. Z batátů můžete přípravit kaši, koláče nebo je třeba zapéct společně s kořenovou zeleninou.
Obrácený banánový koláč
forma 16×26 cm - příprava: 60 minut
* 100 g másla
* 150 g třtinového cukru
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 20 g strouhaného kokosu
* 50 ml mléka
NA KARAMEL:
* 100 g másla
* 100 g třtinového cukru
* 4 malé banány
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte nakrájené změklé máslo a cukr a šlehejte do pěny. Pak přidejte vanilkový extrakt a vejce a ještě chvíli šlehejte. Do máslové pěny prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte kokos a promíchejte. Nakonec zapracujte mléko.
V pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a na mírném plameni míchejte, až se rozpustí. Sundejte z ohně a do takto vzniklého karamelu vložte půlky banánů. Pak ho přelijte z pánve na dno formy a vedle sebe naskládejte banány řezem dolů a přelijte zbylým karamelem. Zakryjte těstem a povrch uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut. Nechte chvilku zchladnout a hned vyklopte na tác.
Banány
Toto ovoce milují nejen děti, ale také sportovci, protože díky vysokému obsahu přírodních cukrů dodá tělu rychle energii a pomůže zdolat únavu. Sladké banány působí blahodárně na činnost mozku, tlumí premenstruační obtíže, jsou dobré na zažívání nebo „na nervy” a fungují i jako účinný pomocník proti stresu.
Pohankové placky s kysaným zelím
4 porce - příprava: 50 minut
* 250 g pohankové lámanky
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 1 malá cibule
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř
* mletý kmín
* 50 ml řepkového oleje
* 500 g kysaného zelí
Lámanku v kastrůlku zalijte vodou tak, aby byla potopená, a na mírném ohni uvařte doměkka. Pak ji vychlaďte a přendejte do mísy. K pohance prolisujte česnek a přidejte vejce.
Cibuli a pažitku nasekejte najemno a vsypte do mísy. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem a kmínem. Směs nechte asi 10 minut odležet v pokojové teplotě.
V pánvi zahřejte olej. Lžící tvořte z hmoty placky a smažte je z obou stran dozlatova. Podávejte je s kysaným zelím.
Pohanka
Patří mezi nejznámější „prohřívací” potraviny a v české kuchyni se opět vrací na výsluní. Pohanka neobsahuje lepek, zato je bohatá na sacharidy, bílkoviny nebo aminokyseliny. V podobě mouky je skvělou surovinou na přípravu kaše a lívanců, v celku ji využijete coby zavářku do polévky či přílohu k masu.
Kuřecí křídla se zázvorovým glazé
4 porce - příprava: 45 minut
* 1 kg kuřecích křídel
* 50 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 250 ml sójové omáčky
* 50 ml medu
* 100 g zázvoru
Kuřecí křídla očistěte, omyjte a osušte. V míse je pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte.
Pak uvařte zázvorovou omáčku. Do kastrůlku nalijte sójovou omáčku, přidejte med a nastrouhaný zázvor a na mírném plameni svařte na polovinu.
Na pánev dejte zbytek olivového oleje a kuřecí křídla na něm opečte ze všech stran. Pak je potřete zázvorovou omáčkou, vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso potírejte zázvorovou omáčkou.
Zázvor
Kořen stejnojmenné rostliny je známý nejen pro své léčebné účinky (působí protizánětlivě a zlepšuje imunitu), ale také pro svou štiplavou chuť, která dodá šmrnc zejména asijským specialitám, ale zajímavý je třeba i v domácích sušenkách. Můžete si z něj připravit čaj nebo sirup, výborný je také kandovaný.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.